Blackstar St. James: lichtgewicht 50 watt versterkers

Combo & top, 6L6 & EL34

Merknieuws 17-05-2022 11:05

De nieuwe St. James buizenversterkers van Blackstar leveren 50 watt, maar zijn een stuk lichter dan je zou verwachten. Om dat te bereiken zijn ze niet over een nacht ijs gegaan.

Twee smaken
Er zijn twee St. James modellen, allebei zijn het 50 watt versterkers met twee kanalen, maar de een heeft 6L6 eindbuizen en de ander EL34. Toch is dit niet het enige verschil, want al zijn de cleane kanalen van beide modellen op een blackface gebaseerd, de drivekanalen zijn echt anders met een Vox-achtige klank voor het EL34 model (met boostmogelijkheid)en een rockcrunch voor het 6L6 model (met voiceschakelaar voor meer gain en andere klank).
Beide modellen zijn er in combo en top uitvoering.

Gewichtsbesparing
De versterkers zijn zo licht, omdat de voedingstransformator gebruik maakt van een SMPS (Switched-Mode Power Supply). Daarbij zijn de kabinetten gemaakt van het lichtere candlenut hout en heeft Blackstar met Celestion een nieuwe lichtgewicht speaker ontwikkeld, de G12Z-70 Zypher. 

Moderne features
De versterkers zien er eenvoudig uit, maar onder die makkelijke bedienbaarheid gaat heel wat techniek schuil. Zo zijn ze voorzien van het digitale Cab Rig, een speakerkabinetsimulatie die eerder al in de Dept. 10 pedalen is gebruikt.

De St. James versterkers hebben drie uitgangen die hier gebruik van maken: XLR, TRS en usb. De TRS is ook te gebruiken met hoofdtelefoon. In de Cab Rig software kan je verschillende kabinetten en microfoons selecteren, room toevoegen en meer. Drie favoriete settings kan je laden in de St. James en selecteren met de tuimelschakelaartje. 
Dankzij de ingebouwde power attenuator kan je helemaal stil opnemen en oefenen. 

Power
Beide versterkers leveren 50 watt, maar je kan ook kiezen voor de 'sag'-stand en zelfs terugschakelen naar 2 watt (ideaal voor thuis oefenen). De sag-stand geeft je wat minder dan 50 watt vermogen, maar met meer compressie uit de eindtrap, iets wat je vooral voelt bij stevige aanslag. 

Meer info: face.be (importeur) en blackstaramps.com

zoeken
zoeken