2,5 miljoenste gitaar van Martin

Ingelegd met 436 diamanten

Merknieuws 01-07-2022 13:44

Jawel, het 188 jaar oude merk heeft het ongelofelijke aantal van 2,5 miljoen gitaren gemaakt. Dat vraagt om een heel bijzonder jubileuminstrument. Wie Martin kent, weet dat dat een uitdaging is die ze graag aannemen.

Vanaf het moment dat de eerste gitaar in 1833 van Christian Frederick Martin Sr.'s werkbank kwam, tot nu in 2022, zijn er maar liefst 2,5 miljoen gitaren geproduceerd door C. F. Martin & Co.
Ter ere van deze mijlpaal heeft Martin een heel bijzondere dreadnought gemaakt, de Custom D-2,5 millionth, die te bewonderen zal zijn in het Martin Museum in Nazareth, Pa.


Het hele thema van de gitaar vertegenwoordigt Christian Frederick Martin Sr.'s overgang van Duitsland naar Amerika. Het team werkte samen met de persoonlijke juwelier van Chris en Diane Martin, Gary Werkheiser van Werkheiser Jewelers Ltd., om kostbare edelstenen te verwerken in de vorm van een sterrenkaart die de dag eert waarop Christian Frederick Martin Sr. op 6 november 1833 in New York City van de boot stapte. Maar liefst 436 diamanten sieren deze mijlpaalgitaar, naast zes saffieren en één robijn, met een totaalgewicht van 21 karaat. Naast de opstelling van de sterrenbeelden, selecteerde het team speciaal Belizeaans palissander van Hearne Hardwoods dat vogelogen in de nerf bevat, wat in essentie nabootst wat je in de lucht zou kunnen zien. Het team besloot om de natuurlijke schoonheid van het hout alleen te laten staan op de achterkant van de gitaar. Aan de binnenkant van de gitaar is het ontwerp voorzien van inlegwerk met een wapenschild van C.F. Sr.'s geboorteplaats in Duitsland, het zeilschip waarmee hij aankwam en de winkelpui van zijn eerste winkel in New York City. Er is ook een roestvrijstalen plaquette aan de binnenkant van de gitaar die een korte achtergrond van het instrument geeft. Op de kop en de toets is een ster van Bethlehem aangebracht die eruitziet als een kompasroos, wat aansluit bij het navigatiethema van het instrument. Ook zijn er edelmetalen in de toets verwerkt, waaronder inlegwerk van platinadraad. De slagplaat is gemaakt van palladium, en bevat een kaart van New York City uit de jaren 1830 waarop het gebied is aangegeven waar de oorspronkelijke winkel was gevestigd, met de locatie van de winkel gemarkeerd met een robijn. De slagplaat heeft een rand van 24k goud ingelegd met fillet. De brug is ook uniek, een combinatie van een piramidebrug die in het verleden gebruikt zou zijn en een moderne buikbrug die op onze moderne instrumenten wordt gebruikt. Martin heeft ook één replica van deze gitaar gemaakt (serienummer #2.500.001) die naar één gelukkige koper gaat. De replica is gemaakt van speciaal Braziliaans palissander uit de persoonlijke collectie van Chris Martin IV, die al vele jaren in opslag ligt te wachten op een buitengewoon project als dit.

algambenelux.be

zoeken
zoeken