George Harrison’s psychedelische Strat

Fender’s replica vangt de vibe van de iconische Beatles-gitaar

Merknieuws 28-07-2022 12:12

Na de release van de George Harrison Rosewood Telecaster eerder dit jaar heeft Fender nu de even iconische George Harrison Rocky Stratocaster gelanceerd. Fenders Custom Shop maakte al eerder replica’s van de beroemde Strat, maar deze Artist Signature-versie in met een prijs van 2149 euro een stuk betaalbaarder.

Toen Harrison in 1965 zijn ‘61 Fender Stratocaster kocht was deze afgewerkt in Sonic Blue. John Lennon schafte er ook een aan en beide Sonic Blue Strats zijn veelvuldig gebruikt op Beatles-opnamen.

In 1967, terwijl de Summer of Love in volle gang was, kreeg de gitaar een psychedelisch verfje. "In '67 begon iedereen alles te schilderen en ik besloot het ook te doen", vertelde Harrison eens aan een interviewer. "Ik kreeg wat Day-Glo (fluorescerende) verf, wat in die dagen een vrij nieuwe uitvinding was, en ben op een avond laat gaan zitten en heb het gedaan."

De gitaar was voor het publiek goed zichtbaar in de clip van I Am The Walrus uit de film Magical Mystery Tour. Later dook de Strat nog even op bij de Get Back-sessies, zoals te zien is in de vorig jaar uitgebrachte docufilm van de gelijknamige naam.   

 

De nieuwe Fender George Harrison Rocky Stratocaster heeft een elzen body met een handgeschilderde afwerking die de beroemde gitaar van de Beatle tot in het kleinste detail nabootst, van concentrische Day-Glo patronen tot slagplaatmotieven. Ook zit er een sticker van de muziekwinkel Grimwoods, waar Harrison de gitaar kocht, op de achterkant van de kop.

De George Harrison Rocky Stratocaster is voorzien van vintage-stijl stemknoppen en een Synchronized Tremolo met zes gebogen stalen zadels. Een 3-laags mintgroene slagplaat (gemonteerd op Strats van 1959 tot 1965) draagt samen met verouderde witte draaiknoppen en een verouderd wit dopje van de elementschakelaar bij aan de sixties-vibe.

foto: Courtesy of George Harrison Estate

De esdoorn hals heeft een ‘60s C-vorm met een slab palissander toets met een radius van 7,25 inch en voorzien van 21 frets, conform de specs van een 1959-62 Strat. Drie sixties-stijl Stratocaster singlecoils ontbreken natuurlijk niet.

Ga voor meer info naar de site van Fender.

 

zoeken
zoeken