Videodemo en test van de Lâg Travel-KAE Khaya Electro travel gitaar

Op reis met een Lâg

Merknieuws 05-10-2022 06:10

Het afgelopen decennium ontstond er een heel nieuw segment akoestische gitaren: instrumenten met een kleinere mensuur dan normaal en een compacte body die toch groot genoeg zijn om een volwassen geluid te produceren. Geen echte ‘baby’s’ dus en met hun jumbo-contouren evenmin traditionele parlors. Ook de Lâg Travel-serie valt in dit segment, maar is wel uitzonderlijk gunstig geprijsd. De instrumenten zijn inderdaad bedoeld als reisgitaar, maar zijn misschien ook wel een geschikte huiskamer- of podiumgitaar voor mensen die nu eenmaal meer van een compact instrument houden. We nemen de Lâg Travel-KAE Khaya Electro onder de loep.

tekst Hein van Dongen

De serie
Alle instrumenten uit de serie hebben een massief bovenblad. Er zijn verschillende houtsoorten leverbaar: kyaha bij de KA, rood ceder bij de RC en engelmann sparren bij de SP. Alle modellen hebben matzwarte hardware en de bijzonder gevormde rozet die we kennen van de andere gitaren uit de Tramontane-serie. De voor een reisgitaar onmisbare (vrij zware) gigbag wordt standaard meegeleverd.

Kyaha
Voor onze test hadden we de beschikking over een Travel-KAE, met een bovenblad van kyaha, een Afrikaanse mahoniesoort. Ondanks de bescheiden afmetingen heeft de gitaar een behoorlijk volume. Kleine gitaren klinken soms wat dozig. Dat geldt niet voor deze Lâg, die een mooi rond geluid levert en een flink volume. Vooral voor mensen met wat kleinere handen zal de gitaar met zijn mensuur van 615 mm heel comfortabel spelen. Met een topkam van 43 mm is de toets relatief breed. Snaren met een standaarddikte zullen op de Travel net iets minder spanning hebben en ook dat draagt bij aan het speelgemak.

Ons testexemplaar beschikt over een goedwerkend undersaddle piëzo-element en een voorversterker met een tweebands EQ. En voor een reisgitaar is het ingebouwd stemapparaat ook handig.

LÂG TRAMONTANE TRAVEL-KAE KYAHA ELECTRO
Oordeel 4
Gitarist zegt: Prima reisgitaar, scherp geprijsd

Info: Lâg Tramontane Travel-KAE Kyaha Electro
Richtprijs: € 479,-
Type: reisgitaar

Meer info en distributie: algambenelux.be

Distributeur Algam Benelux maakte een demovideo: Stef bespreekt de kenmerken van de Travel Guitars en de verschillen tussen de drie verschillende modellen.  

Lâg heeft inmiddels een aantal nieuwe modellen van de Travel Guitars uitgebracht. In deze Sauvage serie zijn er de volgende modellen: 

RED CEDAR SAUVAGE
Canadees cedar massieve top met ovaal rozet en Wind Rose design. Incl. reiskoffer.

SPRUCE SAUVAGE
Canadees Spruce massieve top met ovaal rozet en Wind Rose design. Incl. reiskoffer.

PALE BRANKOWOOD SAUVAGE
Massief bovenblad met ovaal rozet en Wind Rose design. Incl. reiskoffer. 

BrankoWood is ecologisch hout, ontwikkeld door Branko Hermescee die in Nieuw-Zeeland begon met de aanplant van kortcyclische dennenbossen, die voldoen aan de eisen van de Forest Stewardship Council (FSC). Het hout wordt eerst gedroogd tot het slechts 10% vocht bevat en vervolgens in drukvaten geïmpregneerd met katalysatoren en pigmenten. Vervolgens wordt het hout nogmaals gedroogd om het vochtgehalte met 2 of 3% te verlagen, voordat het opnieuw onder druk wordt geïmpregneerd, ditmaal met natuurlijke hars. Het hout wordt dan samengeperst tot de dichtheid van sparrenhout voor Pale BrankoWood, palissander voor Brown BrankoWood of ebbenhout voor Black BrankoWood, om dezelfde akoestische eigenschappen te verkrijgen.

Klik hier voor meer informatie

 

zoeken
zoeken