Ableton lanceert vandaag een nieuwe Push - standalone!

Push 3 is er vanaf vandaag in twee versies

Merknieuws 23-05-2023 10:37

We hebben er even op moeten wachten, maar hij is er nu toch echt: Push 3 van Ableton. We gaan uiteraard nog met een testexemplaar aan de gang, maar we hebben wel al een uitgebreide presentatie gehad. Onze eerste impressie!  

door Sascha Meijer 

De nieuwe Push betreft niet zomaar een update van deze midicontroller, De veranderingen die Ableton heeft doorgevoerd zijn echt héél groot. Ableton’s ontwikkeldrift heeft geresulteerd in twee versies van de Push 3:

* De eerste versie is de Push zoals je hem ongeveer kent: als verlengstuk van je laptop. Maar nu wel volledig MPE-compatibel, met ingebouwde audiointerface, twee pre-amps en ADAT-in en -uit.

* De tweede versie van Push 3 gaat een flinke stap verder: deze is volledig standalone. Ableton heeft deze Push voorzien van een eigen batterij, processor, RAM, harde schijf van 256GB en een nieuw geschreven Linux-based OS waardoor de Push zélf Live kan draaien. Onlangs kregen we al een presentatie, die we niog even geheim moesten houden, en daaruit bleek dat deze Push naadloos projecten uitwisselt tussen je laptop en je standalone Push 3 via een wifi-verbinding, volledige sets draait vanaf je Push 3 en zelfs (dankzij de ADAT-mogelijkheden) multitrack-opnames kan maken.

Instrumentgevoel
Ableton heeft natuurlijk altijd al ingezet op een echt instrumentgevoel bij de Push, maar dankzij deze toevoegingen lijken ze bij de Push 3 echt stappen in deze richting te maken. De MPE-compatibiliteit kwam al even voorbij, maar als het goed is zijn de nieuwe pads nog gevoeliger en in hun spelgevoel héél direct. De eerste demo’s waarbij MPE-synths en samplers uit Ableton worden bespeeld met Push 3 klinken in ieder geval ongelofelijk expressief en dynamisch. Dat je dankzij de ingebouwde batterij ook nog tweeënhalfuur kunt spelen zonder stopcontact in de buurt, maakt dit apparaat in potentie echt heel veelzijdig.

Direct bestelbaar
Al die nieuwe technologie komt wel met een prijskaartje. Voor de ‘standaard’ Push 3 moet je 949 euro neerleggen terwijl je voor de standalone-versie 1899 euro moet ophoesten. Roept dat twijfels op over welke Push 3 je wilt? Dan heeft Ableton wel een oplossing… Ableton gaat namelijk upgrade kits beschikbaar stellen waarbij je je ‘standaard’ Push 3 zelf om kunt bouwen tot standalone apparaat. Wanneer deze kits beschikbaar komen en wat de prijs hiervan wordt, is nog niet helemaal duidelijk. Maar dat de mogelijkheid bestaat om achteraf aan je Push 3 te sleutelen doet vermoeden dat deze apparaten niet alleen heel lang meegaan, maar ook met de tijd mee kunnen groeien. 
Overigens is Push 3 louter en alleen online bestelbaar bij Ableton en niet verkrijgbaar bij je winkelier of webshop. Ableton belooft een levertijd van 2 tot 4 dagen. 

Op de site van Ableton wordt je natuurlijk uitgebreid geïnformeerd over de mogelijkheden van de nieuwe Push. Je vindt er ook een vergelijking tussen Push 2 en die twee versies van Push 3

Ook is er op de Ableton-site een aparte afdeling om te leren omgaan met  de nieuwe Push. Hier hebben we de drie basisvideo's geplaatst, maar op de site vind je nog veel meer.   

zoeken
zoeken