Boss lanceert twee delaypedalen gebaseerd op de klassieke Roland SDE-3000 rackunit

Naast de standaard Boss SDE-3000D digitale delay is er ook de SDE-3000EVH met presets van Eddie Van Halen

Merknieuws 01-06-2023 14:05

Boss kwam al eerder met heruitgaven van klassiekers uit de Roland-geschiedenis, denk bijvoorbeeld aan de RE-202 Space Echo. De nieuwe SDE-3000D en SDE-3000EVH verplaatsen de focus naar 1983 en een apparaat dat werd uitgebracht tijdens de digitale revolutie in studioapparatuur. We hebben het over de Roland SDE-3000 dual delay, te horen op vele klassieke albums en nu aan je voeten als een Boss pedaal.

De twee delaypedalen bestaan uit een standaardmodel en een versie die de podiuminstellingen van Eddie Van Halen heeft - en ook de iconische Van Halen-strepen.

De blijvende aantrekkingskracht van de SDE-3000 ligt in zijn "complexe interne digitale processing gekoppeld aan het niet-lineaier gedrag van de ondersteunende analoge circuits", aldus Boss.  De technici van Boss hebben er veel tijd ingestoken om dit te herscheppen voor een vloerpedaal. En tegelijkertijd zijn de mogelijkheden uitgebreid.

In tegenstelling tot het mono origineel biedt de nieuwe SDE3000D serie- of parallelgebruik van twee onafhankelijke delays, met elk mono- of stereomodulatie. Tegelijkertijd is "bijna elke parameter" van het origineel ook hier toegankelijk met een retro-interface die originele SDE3000-gebruikers vertrouwd zal voorkomen.

Nieuw zijn 100 geheugenplaatsen voor gebruikers en flexibele I/O en midi. Daarbij is de draagbaarheid verbeterd vergeleken met de rackmounted unit van weleer.

De SDE-3000EVH biedt dit allemaal ook, maar voegt daar nog wat Eddie-touches aan toe. Het merk EVH en Boss werkten samen om met dit speciale pedaal een authentieke interpretatie te creëren van de stereo-delay die Eddie Van Halen begin jaren negentig op het podium realiseerde met zijn set-up van drie kabinetten in een wet/dry/wet-configuratie. Ook op dit gebied was de gitaarlegende een baanbreker.

"[Eddie gebruikte] een droog signaal vanaf een enkele versterker naar de middelste speakerkast met de linker en rechter kast als wet-only delay-effecten voor een breed, multidimensionaal geluidsbeeld", zo zegt Boss.

De SDE-3000EVH is gevuld met "exacte sonische replica's van zijn presets". Dankzij de veelzijdige output-opties van het nieuwe pedaal kan Eddie’s gebruik van twee SDE-3000 units op gestroomlijnde wijze benaderd worden.

De acht EVH presets omvatten vier presets die voor een wet/dry/wet-opstelling zijn ontworpen plus vier presets die zijn aangepast voor een standaard stereo versterkerset-up. "De EVH-presets zijn precies zoals de presets in Eddie's rack", licht EVH managing director Matt Bruck toe. "Er is geen verschil in mixniveaus, ingangsniveaus of delaytijden - het is een-op-een."

Kijk voor meer info op de website van Boss.

zoeken
zoeken