Boss DM-101: hét delaypedaal voor fans van analoog?

De Delay Machine heeft maar liefst acht BBD-chips en ongeëvenaarde stereo-opties voor een analoog pedaal

Merknieuws 30-06-2023 10:06

Boss gaat opnieuw terug in de tijd en komt met een nieuwe versie van hun DM-1 Delay Machine, nu met 12 modes voor zo’n beetje elke delaytype en moderne mogelijkheden als presets, taptempo en midi.

De nieuwe analoge delay richt zich met zijn uiterlijk en mogelijkheden rechtstreeks tot het hart van vintage liefhebbers, terwijl hij de moderne midi- en stereo aansluitingen heeft die de reissue van de Space Echo zo'n succes maakten.

Er zijn 12 modi, inclusief, multi-head en ambient, die zowat elk klassiek delaygeluid dekken. En nogmaals, dit is een analoog circuit - geen digitale simulatie. De DM-101 heeft wel acht Bucket Brigade Device-chips. En hij heeft ook taptempo. De retro styling verwijst duidelijk naar de originele DM-1 van Boss.

"Meerdere interne circuitelementen worden geschakeld om elk van de 12 modi te definiëren, inclusief het aantal actieve BBD's en hun aansluitvolgorde, instellingen van het low-pass filter en kloksnelheden", zegt Boss. "Door aan de Variation-knop te draaien, kun je de unieke parameters van de verschillende modi doorlopen. En net als bij een traditionele analoge delay kunnen gebruikers het effect tot zelfoscillatie brengen door de Intensity-knop open te draaien."

Andere analoge delays bieden momenteel niet de stereofuncties die de DM-101 heeft, en 6 van de 12 modi van het pedaal kunnen in stereo werken. "De Pan-modus stuurt elke BBD en zijn feedbackloop naar wisselende plaatsen in het stereobeeld, terwijl Dual Mod de modulatiefase voor elke output verschuift om een breed, ruim delay-effect te creëren", aldus Boss.

Kijk voor meer info op de site van Boss.

zoeken
zoeken