De rECO serie: gitaren van lokaal hout

Baton Rouge en La Mancha doen het met de rECO serie

Merknieuws 18-10-2023 13:03

Bestacoustics Reinhardt gaat met de merken Baton Rouge (staalsnarig) en La Mancha (nylonsnarig) gitaren bouwen van de bomen uit onze achtertuin. Een nieuwe stap in het verbeteren en duurzamer maken van muziekinstrumenten.

De gitaardistributeur Bestacoustics Reinhardt uit het Duitse Tübingen werkt al jaren samen met de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling in Eberswalde om lokaal hout door middel van thermische veredeling bruikbaar te maken voor de bouw van gitaren.

Met de nieuwe rECO-serie brengen ze nu gezamenlijk de eerste modellen op de markt binnen hun eigen merken La Mancha en Baton Rouge.

Om dit mogelijk te maken heeft Gunther Reinhardt de afgelopen jaren veel tijd besteed aan het inkopen van hout uit Duitse en Oostenrijkse bossen. "Door ons eigen hout in te kopen, hebben we een heel nieuw terrein in ons bedrijf ontsloten," zegt Gunther Reinhardt. Het hout voor de gitaren die we tot nu toe maakten werd altijd onafhankelijk ergens vandaan gehaald.

Met de eigen inkoop slaat Reinhardt een nieuwe weg in. Gunther wil vooral gitaren in het basis- en middensegment aanbieden die gegarandeerd zijn gemaakt van lokaal hout uit duurzame bosbouw. "Tot nu toe was dit alleen het geval bij high-end gitaren. Onder Duitse gitaarbouwers is het altijd gebruikelijk geweest om gitaren van lokale houtsoorten te bouwen," zegt Reinhardt. "We willen dit gaan aanbieden voor al onze eigen merken, Baton Rouge, La Mancha en Duke.

Thermische behandeling
Reinhardt wil niet helemaal zonder tropische houtsoorten, maar alleen daar waar het zinvol is. En dat is vooral waar een grote hoeveelheid hout nodig is en de uitstekende klankeigenschappen van tropisch hout geen al te grote rol spelen. "Door thermische modificatie zijn we in staat om inheemse houtsoorten zo te verfijnen dat we ze zonder problemen kunnen gebruiken voor de bouw van uitstekend klinkende instrumenten."

Gunther Reinhardt heeft dit project wetenschappelijk laten ondersteunen door de Universiteit voor Duurzame Ontwikkeling in Eberswalde bij Berlijn. Gedurende meerdere jaren heeft hij samengewerkt met wetenschappers om het proces voor de thermische verfijning van toonhout te optimaliseren, zodat het nu kan worden gebruikt in serieproductie. Het verwerken van ons eigen hout is niet zo eenvoudig. "We hebben de afgelopen jaren veel geleerd, van hoe we het juiste toonhout moeten kiezen tot hoe we het moeten zagen en hoe we het het beste thermisch kunnen behandelen zodat het kan worden gebruikt om een specifiek gitaaronderdeel te maken," zegt Reinhardt. De grootste uitdaging was echter dat de fabrikanten ook met het behandelde hout moesten werken.

"De thermische behandeling maakt het hout erg droog en broos. Vooral bij het buigen van frames braken we er in het begin veel. Onze fabrikanten moesten eerst hun processen hierop aanpassen. Met de nieuwe rECO-serie is het nu echter duidelijk dat de processen met succes in serieproductie zijn gebracht. Zowel Baton Rouge als La Mancha bieden nu een hele serie gitaren en ukeleles van lokaal, thermisch veredeld hout. Daarvoor worden gevestigde lokale klankhoutsoorten zoals sparren en esdoorn gebruikt, maar ook houtsoorten die zelden of nooit eerder zijn gebruikt, zoals peer, els, es en Europees espen. "Voor ons is dit een belangrijke eerste stap om te laten zien dat we het proces onder de knie hebben en stabiele gitaren van hoge kwaliteit kunnen bouwen die een duurzame aanpak volgen.

In Gitarist 392 hebben we twee Baton Rouge modellen uit de rECO serie getest. De gitaren kregen een beoordeling van 4,5 ster (van 5) met de conclusie: "De ecologische aspecten van het produceren van gitaren zullen in de toekomst steeds belangrijker worden. Baton Rouge, het merk voor ‘the next generation’, loopt daar met deze gitaren op vooruit. Ze vallen met hun prijs van ca. 600 euro (zonder koffer of gigbag) natuurlijk niet meer in het allerlaagste segment. Maar het zijn twee goed gebouwde, goed klinkende en prettig bespeelbare gitaren met een eigen karakter."

Zie voor meer info: batonrougeguitars.com en lamanchaguitars.com

zoeken
zoeken