Boss Katana amps - een overzicht - plus een uitgebreide test van de Katana-50 MkII EX 1x12 combo

Merknieuws 19-10-2023 09:50

Van de Katana-Mini en de draagbare Katana-Air voor onderweg tot de topmodellen Katana Artist heads, cabs en combo's voor op de podia, Boss biedt een uitgebreide keus in Katana amps. In Gitarist 392, november 2023, en in dit artikel op Gitarist.nl vind je onze test van de Katana-50 MkII EX 1x12 combo.


Katana 50, 100, AND 100/212 (MKII)
Boss beveelt de originele Katana's nog steeds aan als een krachtige keuze voor de gitarist van nu, zeker nu ze opgewaardeerd zijn met MkII-functies, -hardware en -software die de amps geschikt maken voor het podium, in de studio en voor je home studio.

Katana Artist MkII
Katana Artist-versterkers hebben de meeste functies binnen de serie. Voortbouwend op de standaard Katana-specificaties vind je toonvormingsregelaars, waaronder drieweg Contour en Global EQ voor het instellen van nauwkeurige sounds, plus een post-amp solo boost. 

Katana Bass
Vervaardigd met dezelfde ontwerpfilosofie als de standaard Katana-gitaarversterkerserie, leveren Katana Bass-combo's een karaktervolle klasse A/B vermogenssectie, drie flexibele pre-amp types en een keuze aan ingebouwde BOSS-effecten om bassisten hun low end te bieden. Kies uit 110/300 watt vermogen en de luidsprekerconfiguratie die daarbij past.

Katana Air en Mini
De Katana-Mini werkt op batterijen en is ultracompact. Een gewicht van 1,2 kg met Clean-, Crunch- en Brown amp-modi, plus tape-style delay.
Of ga helemaal draadloos met de Katana-Air en Katana-Air EX: twee desktop amps met geïntegreerde draadloze connectiviteit van Boss en veelzijdige amp-sounds en effecten.

Check hier alle informatie over de Katana's op de site van Boss

Bij elk Katana-model zijn deze functies standaard aanwezig: 

* CLASS A/B: De Katana analoge power amp-sectie 

* AANGEPASTE COMPONENTEN: door Boss ontworpen en ontwikkeld 

* BOSS-EFFECTEN: Meer dan 60 ingebouwde effecttypes

* TUBE LOGIC: Organische tube-driven sounds om klassieke klanken na te bootsen of je eigen sounds te creëren

* VARIABELE POWER CONTROL: amp-respons bij élk volume

* BOSS TONE STUDIO: kies sounds uit de Boss-klankbibliotheek en geef die zelf verder vorm.  

* VIJF AMP CHARACTERS: vijf presets en variaties

* ONE-TOUCH RECALL: Bouw favoriete tonen via amp-voicings en effecten, bewaar ze, en gebruik ze vervolgens met één druk op de knop op het podium

 

REVIEW VAN DE KATANA-50 MKII EX 1X12 COMBO

Een van de populairste Katana-modellen is de 50 MkII EX 1x12 combo. We hebben deze amp getest, zie het artikel in Gitarist 392, nov-dec 2023. De test vind je ook hieronder. 

Er zijn veel redenen te bedenken waarom de digitale modelingversterkers van Boss zo populair geworden zijn. De meest voor de hand liggende is natuurlijk dat ze veel waar voor hun geld bieden. De Katana’s bieden realistische versterkersounds en effecten van superieure kwaliteit voor een prijs die bijna te mooi is om waar te zijn. Na het debuut van de Katana in 2016, naast de eveneens goed ontvangen Waza Craft Head, is de reeks snel gegroeid en omvat nu Artist, Mini en Air (draadloos) opties, met ook nog een bijzonder aantrekkelijke Mark II-upgrade met extra sounds en effecten.

Nu heeft Boss hun best verkopende Katana-50 MkII combo nog eens een update gegeven, die ze de Katana-50 MkII EX noemen. ‘EX’ staat voor Expanded (uitgebreid) en dat is precies wat hier aan de hand is. Het is in principe dezelfde Katana die we al kennen en waar we van houden, met zijn vijf versterkertypes met elk twee variaties en meer dan 65 ingebouwde effecten die een geweldige mix zijn van essentiële en hippe virtuele effectpedalen om mee te spelen.

De nieuwe EX-uitvoering heeft gelukkig de knoppen en schakelaars die we al kennen en voegt daar een power amp in-jack aan toe waarmee je externe modelingvoorversterkers kunt aansluiten. Ook nieuw zijn de line out met speakerkastsimulatie en een aansluiting voor de GA-FC voetschakelaar waarmee je opgeslagen geluiden kunt oproepen en effecten plus de soloboostfunctie in en uit kunt schakelen. Ook kun je de GA-FC als basis gebruiken om voetschakelaars en expressiepedalen toe te voegen voor volumeswells, wah en effecten om de toonhoogte te veranderen.

Stereo
Sluit een tweede Katana-50 MkII aan en je begeeft je op het stereo terrein, waarbij de GA-FC EX controller beide versterkers tegelijk kan bedienen. Stereo effecten brengen het allerbeste in de Katana naar boven; wil je bijvoorbeeld echte chorus horen, dan kan dat alleen in stereo. Vergeet niet dat het choruseffect dankzij Roland ooit populair geworden is; zij gebruikten het voor het eerst in de JC-120 Jazz Chorus versterker en plaatsten daarna de analoge elektronica in het legendarische Boss CE-1 Chorus Ensemble - en dat was al in 1976. De geluiden van de Katana-50 MkII EX zijn zelfs nog indrukwekkender in stereo en dan met name de chorus, die heel goed de ruimtelijke magie van het origineel weet te reproduceren.

Afgezien van het ontbreken van een effectloop valt er niets aan te merken op de EX; ik weet niet hoe ze het doen, maar de Tube Logic-geluiden klinken overtuigend als een buizenversterker en reageren net zo op je spel - onze favorieten zijn beide variaties van het veelzijdige Crunch-geluid en de Waza-achtige Brown Sound voor gierende solo’s. Ondertussen kun je met de bijbehorende en verbeterde Tone Studio-app favoriete programma’s opslaan en krijg je automatisch toegang tot de verborgen custominstellingen van de Katana, inclusief complete parametrische en grafische EQ opties.

Conclusie
De Katana-50 MkII EX heeft elke gitarist iets te bieden, van beginner tot doorgewinterde professional - en EX kan ook staan voor extra’s want die zijn er genoeg. Dit is een opwindende versterker waar je heel lang geen genoeg van zal krijgen, en dat voor die prijs! Zelfs met alle concurrentie van tegenwoordig is de Katana onverslaanbaar. (Nick Guppy)

 

BOSS KATANA-50 MKII EX 1X12 COMBO
Richtprijs: € 340,-
Type: digitale modelingcombo
Kanalen: 5 versterkergeluiden en 5 variaties, 4 programmeerbare programma’s in 2 banken van 2
Vermogen: 50 watt RMS, klasse AB eindtrap, schakelbaar naar 25 watt, 0,5 watt en standby voor opnames in stilte
Speakers: 1x 12 inch  
Aansluitingen: enkele jackingang, lijnuitgang met cabsimulatie, ingang voor eindtrap, uitgang voor koptelefoon/opname, aux-ingang, usb type ‘B’ voor opnames en aansluiting op desktop Tone Studio app
Gewicht: 11,7 kg
Afmetingen: 39,8 x 47 x 23,8 cm (hxbxd)
Afwerking: zwart vinyl met zwart luidsprekerdoek
Distributie: Roland, Westerlo (B), tel. (0032) (0)14575811
Website: boss.info/nl 


Check hier alle informatie over de Katana's op de site van Boss

zoeken
zoeken