NAMM 2024: Vox

Retro-futuristische gitaar, amPlug koptelefoonamps, de originele wahpedalen, nieuwe Hand-Wired AC-modellen, innovatieve ukelele en meer

Merknieuws 19-01-2024 12:43

Vox toont veel nieuwe gear op de NAMM. Zo is er een ‘retro-futuristische’ gitaar met ingebouwde speaker, een update van de populaire amPlug-serie, replica's van de eerste wahpedalen en een innovatieve ukelele. Verder zien we de terugkeer van de Mini Go draagbare versterkers en hebben de opnieuw geïntroduceerde Hand-Wired AC- modellen nu een nog authentieker geluid.

Vox APC-1
Als je 'de gitaar van de toekomst' in de jaren '60 had ontworpen, zou hij er ongeveer zo hebben uitgezien. Een gitaar met ingebouwde speaker klinkt misschien als een gimmick, maar Vox heeft deze gitaar ontworpen volgens het 'doe het allemaal met één instrument'-idee en hem daarom ook voorzien van 33 ritmepatronen.

Dit is geen speelgoed: de APC-1 heeft een Tectonic wide-directional luidspreker en passieve radiator voor een "superieure geluidskwaliteit". Je kunt dat geluid verfraaien met ingebouwde chorus-, tremolo-, delay- en reverbeffecten.

De genoemde 33 ritmepatronen zijn verdeeld over 11 genres, zodat je kunt soleren met een rock-, metal-, r&b-, pop- of jazzbacking en nog veel meer.  Zowel de ingebouwde versterker als de ritmemachine maakt gebruik van Vox' Mini Go digitale modelingtechnologie.

De APC-1 zal in juli leverbaar zijn, dus je kunt nog even nadenken of je de oranje, blauwe of rode uitvoering wilt.

 

amPlug Mk3
De amPlug-serie van Vox komt al sinds 2007 slaapkamergitaristen (en hun medebewoners) te hulp en nu lanceert het bedrijf een derde versie van de succesvolle reeks gitaarkoptelefoonversterkers.

Volgen Vox is de amPlug 3 meer dan een upgrade maar is de mini-amp volledig nieuw ontworpen. De met een batterij gevoede versterkertjes meten slechts 86 x 31 x 80 mm en zijn direct op de jackplug gemonteerd. Ze hebben elk twee kanalen en tot vier effecten waaronder tremolo, chorus, reverb en delay, afhankelijk van het model.

Elke amp uit de reeks, die bestaat uit 5 gitaar- en 2 basversterkers, heeft ingebouwde ritmepatronen, waaronder Rock, Blues, Pop, Funk, Metal en Jazz, en een metronoom voor alleen oefenen, samen met (uiteraard) tempobediening en smartphone-connectiviteit (als je een aux op je telefoon hebt) voor meespeelplezier.

 

Wah-reissues
De VRM-1, bijgenaamd 'The Real McCoy', is een "nauwgezette replica van het originele wahpedaal" dat Vox in 1967 op de markt bracht. Het pedaal werd gemaakt om de dempingstechniek van trompettist Clyde McCoy na te bootsen, hoewel het een iconisch beest op zichzelf werd in combinatie met een elektrische gitaar. Jimi Hendrix en Clapton vonden al snel nieuwe manieren om zichzelf uit te drukken met de wah-wah.

Er is ook een VRM-1 Limited, met dezelfde hardware en vintage vakmanschap gemaakt, maar dan in een sprankelende, volledig verchroomde afwerking waardoor hij er verrassend space-age uitziet.

De V846 Vintage is een "authentieke remake" van de opvolger van de VRM-1. Tonaal wordt dit pedaal, en Vox' gloednieuwe herschepping ervan, gekenmerkt door een bredere sweep, met extra focus op de hoge frequenties voor een scherper, meer bijtend effect. 

Ander NAMM nieuws bij Vox is de herintroductie van Hand-Wired Series, herscheppingen van de originele iconische AC-modellen. Het bedrijf heeft vintage exemplaren van klassiekers als de AC15 en AC30 grondig onderzocht. Dit heeft geresulteerd in versies waarvan de voeding, uitgangstransformator en constructie van de behuizing zijn herzien. Dat betekent dat deze AC4’s, AC10’s en AC30’s (inclusief het V212 kabinet) nu nog authentieker klinken. Er zijn modellen met Alnico Blue en Greenback speakers.

Het nieuw concept van de VFU-1 ukelele bestaat uit een innovatieve framestructuur zonder klankkast. Het instrument is bedoeld voor de serieuze ukelelespeler, voor stil oefenen, en voor studio-opnames en live-optredens waarbij line output van hoge kwaliteit vereist is in plaats van een microfoonopstelling. De VFU-1 is uitgerust met een piëzopickup plus ingebouwde preamp, chorus- en echo-effecten, en is verkrijgbaar in 2 kleuren: CRW (rosewood) CFM TB (flame maple blue).

De Vox Mini GO-versterkerserie, zowel de 3 als de 10, is terug in frisse, aardse, organische kleuren. De nieuwe modellen zijn verkrijgbaar in beige, blauw, bruin en groen. Voeding kan voor buitengebruik ook via een apart aan te schaffen standaard powerbank (niet meegeleverd).

Meer informarie vind je op de websites van Vox en importeur Voerman.

 

zoeken
zoeken