Gibson lanceert de Theodore Standard

Het ‘verloren’ ontwerp uit 1957 wordt nu in serie geproduceerd en is een stuk betaalbaarder

Merknieuws 25-03-2024 15:23

De Gibson Theodore, voor het eerst geïntroduceerd als een limited edition in de Archive Collection, is nu als een productielijnmodel verkrijgbaar met dubbele humbuckers, opgefriste specificaties en een prettiger prijskaartje.

De Gibson Theodore was een elektrisch gitaarontwerp dat in vergetelheid was geraakt tot in 2022 een Archive Collection-uitgave de gitaar nieuw leven inblies als een Custom Shop-model in beperkte oplage.

De gitaar met de opvallende tulpvormige body, die zijn leven begon in 1957 als een schets van Ted McCarty, was eindelijk op de markt, maar met slechts 318 gebouwde exemplaren en een straatprijs van 4999 dollar was het er een voor de verzamelaars.

De Theodore Standard brengt daar verandering in. Deze gitaar is nu officieel een Gibson-model, met een catalogusprijs van 1999 dollar. Er zijn enkele belangrijke verschillen met de originele Archive Collection Theodore.

Waar de luxe Custom Shop-versie een noten middenstreep over de body had, is de Standard volledig van mahonie. De pickups zijn vernieuwd, waarbij de P-90's van het origineel zijn vervangen door twee humbuckers: een 57 Classic bij de hals en een iets krachtiger 57 Classic Plus bij de brug - toepasselijk, gezien het jaar waarin de Theodore voor het eerst werd ontworpen. De bediening is eenvoudiger, met slechts een volume- en toonregelaar plus een driestandenschakelaar.

De nieuwe modellen hebben de kloeke hals verruilt voor een slankere SlimTaper mahonie hals die aan de body is gelijmd en voorzien van een toets van Indisch palissander met een 12-inch radius. Tussen de 22 frets zijn trapeziumvormige positiemarkeringen ingelegd.

In plaats van het wraparoundstaartstuk van het Archive Collection-model zijn de Standards uitgerust met een ABR-1 Tune-O-Matic brug en aluminium stopbar. Aan het andere einde zit een Graph Tech topkam onder dezelfde zes-in-lijn kop, voorzien van Grover Mini Rotomatic stemmechanieken.

De Theodore Standard is afgewerkt met nitrocelluloselak in de kleuren Ebony, Vintage Cherry of Antique Natural.

Ga voor meer informatie naar de site van Gibson.

zoeken
zoeken