Jet Guitars - de series en de test van de JS-850 FR

Hard rocking axes

Merknieuws 04-06-2024 08:06

Jet Guitars heeft maar liefst negen verschillende series die een breed scala aan modellen omvatten. De gitaarontwerpen zijn veelal bekend, maar veel aandacht gaat uit naar de uitvoering met vaak mooie houtsoorten en afwerkingen, en dit alles met een scherpe prijsstelling. 

De 700-serie
Zo noemt Jet Guitars de Superstrat modellen uit de 700-serie. Er zijn drie modellen: de JS-700 MBK is stijlvol afgewerkt met goudkleurige hardware, wat mooi contrasteert met de in zijdeglans zwart afgewerkte body. Hij heeft twee humbuckers en een Wilkinson tremolo.

De JS-700 CPR HS en JS-700 RD H hebben allebei een double locking tremolo van Wilkinson. De koperkleurige gitaar heeft daarbij een brughumbucker en een J-Rail halselement, terwijl de fel rode gitaar een enkele humbucker bij de brug heeft. Deze gitaar lijkt erg op de JS-850 FR die we hebben getest.

                                 JS-700 MBK

                                  JS-700 CPR HS

                                    JS-700 RD H

Download onze test van de Jet JS-850 - 'No-nonsense rocker' 
Of lees de review hieronder.

tekst Steven Faber

Jet Guitars is een jong merk dat gitaren maakt die zijn afgeleid van bekende modellen (zoals de Strat, Tele, Jazzmaster en Les Paul) en daaraan veelal moderne eigenschappen toevoegt. Er zijn negen gitaarseries, waarbij de hier geteste JS-850 FR uit de één na hoogste serie komt. Veel gitaren van Jet zijn voorzien van een mooie topfineer en dito afwerking, maar van deze rockgitaar is de body kunstmatig verouderd.

Ontwerp
Je JS-850 FR is duidelijk afgeleid van de Stratocaster en lijkt met zijn twee elementen en Wilkinson zwevende lockingtremolo flink gemodificeerd. De hiel is prettig afgerond en de hals van geroosterd esdoorn is met vier verzonken schroeven aan de elzen body bevestigd. Ook de toets is van esdoorn en heeft tweeëntwintig frets. Ter hoogte van de topkam zijn de snaren vastgezet en de kop heeft een gestroomlijnde vorm die wat doet denken aan gitaren van Suhr. De alnico 5 humbucker en enkelspoeler delen een enkele volumeregelaar en met een Gibson-achtige driestandenschakelaar selecteer je de elementen. De hardware is verchroomd, waarbij de volumeknop is verouderd, terwijl de stemmechanieken en tremolo nog mooi blinken.

In gebruik
De gitaar ligt lekker in de hand, wat deels is toe te schrijven aan de afgeronde hiel. De hals is vrij standaard in dikte, breedte en radius, waardoor hij voor veel stijlen te gebruiken is. We moesten trouwens nog wel het gereedschap uit de kast halen om de actie en relief af te stellen, maar na een half uurtje werk waren we klaar om ‘m in te prikken.

De elementen hebben een normale output en werken qua klank goed samen, waarbij er zoals te verwachten wel wat volumeverschil tussen humbucker en enkelspoeler zit. Voor cleane sounds vonden we het halselement en de tussenstand het prettigst, waarbij de laatste al wat feller is. Met oversturing komen alle standen tot hun recht. Prettig aan de humbucker is dat de lage tonen helder genoeg klinken om goed door te komen. De tremolo werk prima en blijft netjes op stemming.

Conclusie
De JS-850 FR moet het hebben van zijn stoere uiterlijk (wil je een gitaar om te poetsen, dan zijn er genoeg andere Jets die in aanmerking komen) en is een echt werkpaard. Niet te veel mogelijkheden (wie heeft er nou een middenelement en toonregelaar nodig?), maar wel helemaal klaar om te rocken!

JET JS-850 FR
Oordeel 3,5
Gitarist zegt: No-nonsense gitaar die wel opvalt

Distributie: Hal Leonard, Heerenveen, tel: (0031) (0)88 02 33 400
halleonardeurope.com

JET JS-850 FR
Richtprijs: € 679,-
Land van herkomst: China
Type: massieve elektrische gitaar met dubbele cutaway
Body: elzen
Hals: Canadees geroosterd esdoorn
Toets: geroosterd esdoorn
Frets: 22
Mensuur: 648 mm
Breedte topkam/12e fret: 43/52 mm
Topkam: locking
Elektronica: humbucker en singlecoil met alnico V magneten
Hardware: verchroomd (verouderd), Wilkinson zwevende
lockingtremolobrug
Gewicht: ong. 3,25 kg
Afwerking: Red Distressed
Linkshandig: nee
Reeks: in de 800-serie vind je ook een zwarte versie met een vaste brug


 

 

zoeken
zoeken