Sinds eind vorig jaar is Hiwatt weer vertegenwoordigd met een distributeur voor de lage landen. Het merk heeft een prachtige historie en we hopen ze vaker op de podia te zien.
Tekst: Chris Dekker
Hi-wat? Marshall, Fender, Vox en Orange zijn veel te zien op de vaderlandse podia en de laatste jaren zie je steeds meer aparte merken of merken die nieuw leven zijn ingeblazen. Supro schiet me zo te binnen en ook Laney heeft een aardig gevolg. Dan heb je nog de hi-gain merken, zoals bijvoorbeeld Engl, Soldano en EVH. Mesa Boogie is weer terug, onder leiding van Gibson en ook van Gibson zelf komen weer toffe versterkers van uit. Keuze genoeg!Noel Gallagher is al een tijdje veel met Hiwatt te zien. Zal dat met de komende Oasis-tour ook zo zijn? Rechtsonder de verticale 2x12.
Hiwatt is een van de klassieke Britse merken die in ons land nog niet veel podiumtijd krijgen. Natuurlijk kennen we het merk allemaal van The Who, Pink Floyd en de laatste jaren: Oasis’ Noel Gallagher. Met een nieuwe importeur zal het merk vast meerop het podium te zien zijn. Maar wat is Hiwatt en wat is de historie?
Een oude Hiwatt van David Gilmour, die we op een beurs tegenkwamen. Natuurlijk speelt hij meestal met een kast van WEM. Daar hebben we zo nog een video van en je ziet er schuin achter eentje staan:
Hylight
De Brit Dave Reeves startte in 1966 zijn bedrijf Hylight, vernoemd naar een band van een vriend, waarvoor hij versterkers repareerde en bouwde. Daarvoor werkte hij overdag bij buizenfabrikant Mullard, terwijl hij ’s avonds onder radio’s en tv’s repareerde. Niet veel later klopten er muzikanten bij hem aan de deur en na het repareren van vele buizenbakken kwam hij met zijn eigen ontwerp en zijn versterkerbedrijf was geboren.
Britpopboom
Glenn Cornick, de bassist van Jethro Tull was ook een zeer vroege gebruiker en voor hem werden de eerste 200W- en 400W-tops gebouwd. Hiwatt groeide snel in populariteit en bands als Mannfred Mann, Moody Blues, Cream, Genesis, Led Zeppelin en Pink Floyd volgden. Hiwatt had de hoogtijdagen in de jaren zeventig en het merk leek een gouden toekomst te hebben. Totdat Reeves in ‘81 van de trap viel en overleed. Het bedrijf ging verder zonder stuurman en in 1984 was het over. Erna volgden behoorlijk wat rommelige jaren. Werknemer Harry Joyce bouwde onder eigen naam Hiwatt-achtige versterkers, in de VS werden goedkope combo’s onder de Hiwatt-naam geleverd en sinds de jaren negentig kwamen er weer echte buizenversterkers uit de UK. Met de Britpopboom kreeg het merk ook weer de wind in de rug en de laatste jaren zien of zagen we onder meer bassist Guy Berryman (Coldplay), Jamie Cook van Arctic Monkeys, Nic Cester van Jet, Mark Stoermer van The Killers, The Black Keys, bassist Bob Hardy (Franz Ferdinand), Hugh Harris (The Kooks), Danko Jones en The Hives op de versterkers spelen. Freddie Mercury kocht een Hiwatt voor als hij Crazy Little Thing Called love speelde. Noel Gallagher vond een bijzondere combo met twee 12”-speakers boven elkaar en hij liet Hiwatt er een paar nabouwen. In België zijn Ruben Block en bassist Paul van Bruystegem bekende gebruikers en als je even verder zoekt, vind je namen als Eagle Joe Walsh, Eddie Vedder. Neil Schon van Journey, Alex Lifeson van Rush en onder de bassisten Tom Petersson (Cheap Trick), Robert Trujillo en Peter Hook.
Deze prachtige cover heeft de dochter van David Gilmour op zang. Is dat dan een Gilmour Girl? Hoe dan ook: David gebruikt nog steeds een aantal Hiwatt tops:
Meer informatie vind je op hiwatt.com en algambenelux.be
The Who in de tijd dat zowel Pete als John een muur van Hiwatts had:
Hiwatt heeft een neiuwe distributeur voor Nederland en België gevonden: Algam Benelux