Gibson bluegrass-juwelen

Exclusieve mandoline, banjo en dobro

Merknieuws 21-10-2008 16:10

Extreem exclusief en onbetaalbaar, maar oogverblindend mooi, deze drie nieuwe bluegrass-instrumenten van Gibson Original Acoustic Instruments. Het betreft een mandoline, een banjo en een dobro.

The Orville Mandoline
Het sparren voor de top van deze mandoline komt van een boom die op de begraafplaats van Orville Gibson stond. Dat klinkt als een sterk verhaal, maar dat is het dus niet. De geest van de oprichter van het wereldberoemde gitaarmerk zit dus in dit instrument en dat is te zien.

Van de prachtige parelmoeren inleg op de hals tot de geornamenteerde slagplaat (mét portret van Gibson) en de vergulde hardware: The Orville Mandoline is in alle aspecten een prachtig eerbetoon aan de man die zelf voor revolutionaire ontwikkelingen van het instrument zorgde. Daar betaal je uiteraard wel voor, als je je handen al op een exemplaar weet te leggen…

Style 5 Deluxe Banjo
Banjolegende Earl Scruggs zorgde eind jaren ‘40 voor een stroomversnelling in de populariteit van bluegrass met zijn Gibson Mastertone banjo. Onder andere het wereldberoemde ‘Foggy Mountain Breakdown’ (wie kent het niet?) nam hij met dit instrument op. Met de Style 5 Deluxe Banjo, een variatie op de oude Mastertone, grijpt Gibson nu terug naar deze gouden banjotijden.

Mede door de inmenging van folk- en country-banjoist Bernie Leadon - een van de oprichters van The Eagles - is deze banjo geworden wat het is: een waar kunststuk. Er zijn er slechts tien van gemaakt en de prijs is exorbitant, dus de kans dat je hem ooit in handen zult hebben is nihil. Enfin, een foto zegt meer dan duizend woorden, en in dit geval is dat zeker waar.

27 Deluxe Bubinga Dobro
De laatste van de drie koningen is de 27 Deluxe Bubinga Dobro. Dit instrument is net zo exotisch als de naam die het draagt. Het uiterlijk van deze gitaar ademt als het ware de vibrerende klanken van de Deltablues, die toegevoegd werden aan de bluegrass. Pas sinds 1993 maakt de Dobro deel uit van de Gibson-familie, maar de oorsprong van het instrument gaat uiteraard veel verder terug.

De No. 27 Dobro werd in 1930 geïntroduceerd en werd origineel vervaardigd van mahonie of esdoorn. Het gebruik van bubinga is iets nieuws en het geeft deze dobro zijn betoverende uiterlijk. En als we Gibson mogen geloven zorgt dit hout ook voor een ongeëvenaard geluid. Dat mag ook wel, want ja, helaas: ook dit instrument kost een vermogen. Gelukkig zijn er maar vijftien van gemaakt (en waarschijnlijk al verkocht). Dus twijfelen over aankoop is niet echt aan de orde.

Meer informatie over deze instrumenten is te vinden op: www.gibson.com/gibson-unveils-3-exquisite-new/
zoeken
zoeken