Gibson Dusk Tiger & Buckethead Les Paul

Derde generatie robotgitaar & nieuw signaturemodel

Merknieuws 18-12-2009 21:18

De Dusk Tiger (zou de marketingafdeling hebben gedacht: ‘wat goed werkt voor Apple, werkt ook goed voor Gibson’?) heeft een opvallend uiterlijk en veel techniek onder zijn vacht. Het is de opvolger van de Dark Fire en daarmee de derde generatie Robotgitaar. Daarnaast komt Gibson met een Buckethead Signature Les Paul.

Een vervolg op de Dark Fire was ook wel nodig, want Gibson geeft toe dat dit model behoorlijk moest worden aangepast nadat er slechts honderd van verkocht waren. Niet echt een droomdebuut… Inmiddels wordt de Dark Fire niet meer gemaakt. Wat mogen we van de Dusk Tiger verwachten?

Het lijkt erop dat het bij de Dusk Tiger meer gaat om een verfijning van de techniek uit de Dark Fire dan om een geheel nieuw ontwerp. Net als zijn voorganger maakt hij gebruik van het Robot 2 stemsysteem en de Chameleon modelingtechniek, maar beide zijn verbeterd met extra stem- en klankpresets die makkelijker te selecteren zijn via de ‘master control knob’. Verder geeft een stroboscooptuner je de mogelijkheid om nauwkeurig op een ander instrument af te stemmen.

Ook zijn er verbeteringen aangebracht voor het gebruik van de Chameleon modelingsoftware in combinatie met een computer. Bij de gitaar krijg je naast een volledige versie van Guitar Rig ook sofware waarmee je negen presets kunt programmeren en in de gitaar kunt laden. Daarmee komt het totaal aantal presets op achttien. In deze presets kun je de elementen selecteren (zowel magnetisch als piëzo) en de vierbands parametrische EQ instellen.

Gibson heeft de Dusk Tiger, volgens eigen zeggen met een knipoog naar Les Paul, uitgerust met een schakelbaar LP-Z High Definition Impedance-circuit (laag-ohmig circuit). Dit geeft in de woorden van Gibson een ‘high definition audio’-klank.

Het is inmiddels een traditie bij Gibson om gitaren in een gelimiteerde oplage uit te brengen en dat geldt ook voor deze Dusk Tiger, waarvan er 1000 worden gemaakt. Wij hopen dat deze gitaar alle beloftes ook waar kan maken in een testomgeving…



Buckethead Signature Les Paul
Gibson kondigt hiernaast de komst aan van een Buckethead Signature Les Paul. Zijn hoofddeksel is misschien lachwekkend, maar zijn gitaarspel is serieus genoeg om een signaturemodel te rechtvaardigen. De gitaar is uitgerust met – hou je vast - twee (!) killswitches in de vorm van rode drukknoppen, heeft een mensuur van 27 inch (24 ¾ is normaal), 24 frets, een forse licht gewelfde body, een ebben toets en slechts twee regelaars (volume en toon). Oh ja, de kleur is Alpine White. Met recht een signaturemodel!

Meer info: www2.gibson.com/Dusk-Tiger
www2.gibson.com/Buckethead-Signature-Les-Paul
zoeken
zoeken