Ampeg-legende overleden

Jess Oliver: de man achter de B-15 Portaflex

Merknieuws 01-07-2011 12:34

Jess Oliver, uitvinder van de Ampeg B-15, Baby Bass en tal van andere baanbrekende producten, is overleden. Met de Ampeg B-15, ook wel bekend als de Portaflex, was het mogelijk het bovenste paneel waar de versterker op stond naar de binnenkant van het speakerkabinet te kantelen. Op deze manier bleven de buizen beschermd.

Jess Oliver, geboren in 1926 als Oliver Jespersen, was bijna dertig toen hij in 1956 bij Ampeg ging werken. In het boek Ampeg: The Story Behind The Sound wordt beschreven hoe Oliver bij de versterkerfabrikant terechtkwam. De muzikant en elektricien ging op bezoek bij het bedrijf om een versterkte pen (amplified peg, of ampeg) te kopen voor zijn contrabas. De pen waar het instrument op stond werd in dit geval vervangen door een pen met microfoon. Toen Oliver deze pen zelf ter plekke installeerde was eigenaar Everett Hull dusdanig onder de indruk dat hij Oliver een baan aanbood.

De Portaflex ‘Flip-Top’ basversterker werd in 1960 geïntroduceerd. Het idee dat je de versterkertop naar de binnenkant van het kabinet kon ‘flippen’ had Oliver waarschijnlijk afgekeken van een ouderwetse naaimachine. Een jaar later werd de Portaflex B-15X uitgebracht, met vibrato én echo. Het ontwerp was een groot succes: tegen 1963 was bijna de helft van alle verkochte Ampeg versterkers een Portaflex.

Oliver Sound

Oliver stapte in 1965 op bij Ampeg wegens een meningsverschil over de Ampeg Solid State Portaflex, een transistoruitvoering van zijn ontwerp dat niet aan zijn eisen voldeed. Hij begon hierna zijn eigen bedrijf, Oliver Sound, waar hij zijn werk voortzette. Een variatie op de Portaflex was de Oliver Powerflex. Bij deze versterkers hoefde je niet zelf je top om te klappen: door een knop om te zetten kwam de versterker met behulp van een motortje naar boven. Tegen de tijd dat de versterker in positie was, was deze opgewarmd en klaar voor gebruik. 

Oliver kreeg tijdens de laatste winter NAMM in Anaheim, Californië de Godfather Of Bass Amplification Award uitgereikt tijdens de Ampeg persconferentie (zie video hieronder). Tot aan zijn dood deed Oliver nog altijd reparaties en onderhoudsbeurten voor B-15 versterkers vanuit zijn werkplaats aan huis.

 

https://www.youtube.com/v/oCVuafX8kPc?version=3&hl=nl_NL">name="allowFullScreen" value="true">

 

zoeken
zoeken