Earl Scruggs overleden

IM bluegrass- en countrylegende

Muzieknieuws 29-03-2012 16:03

Bluegrass-icoon Earl Scruggs is woensdag 28 maart op 88-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Nashville, Tennessee. De banjomeester werd bekend samen met gitarist Lester Flatt, onder meer door het klassieke instrumentale 'Foggy Mountain Breakdown'.

Earl Scruggs werd op 6 januari 1924 geboren in Shelby, North Carolina. Hij begon zijn carrière in 1945 bij Bill Monroe's Blue Grass Boys, de grondleggers van het genre. Drie jaar later verlieten Scruggs en gitarist Lester Flatt de band van Monroe en begonnen de Foggy Mountain Boys. Ze stonden later ook simpelweg bekend als Flatt and Scruggs en hun muzikale partnerschap duurde tot 1969. In datzelfde jaar kregen ze een Grammy Award voor Foggy Mountain Breakdown (bekend uit de film Bonnie and Clyde) en in 1985 werden ze samen opgenomen in de Country Music Hall Of Fame.


In 1962 namen Flatt en Scruggs samen met zanger Jerry Scroggins The Ballad of Jed Clampett op. Als begin- en eindtune van de tv-serie The Beverly Hillbillies werd het een grote countryhit.


Earl Scruggs perfectioneerde en populariseerde de banjo-pickingstijl met drie vingers, inmiddels de 'Scruggs-stijl' genoemd en een belangrijk kenmerk van bluegrassmuziek. Hij bracht deze pickingtechniek in de jaren '60 ook over op de nieuwe generatie folkmuzikanten en speelde samen met artiesten als Bob Dylan, Joan Baez en The Byrds. Dit werd o.a. vastgelegd in de documentaire 'The Complete Earl Scruggs Story', net als de optredens met zijn zoons als The Earl Scruggs Revue.

zoeken
zoeken