Donald ‘Duck’ Dunn overleden

Legendarische Stax-bassist sterft in Japan

Muzieknieuws 14-05-2012 17:47

Bassist Donald ‘Duck’ Dunn is zondag 13 mei op 70-jarige leeftijd overleden in Tokio, Japan. De bassist van onder meer Booker T & the MGs, de legendarische huisband van soul-label Stax Records in Memphis in de jaren ‘60, en The Blues Brothers Band had de avond ervoor nog twee keer opgetreden.

Volgens zijn beste vriend en collega Steve Cropper, de gitarist met wie Dunn tijdens zijn carrière veel samenspeelde, overleed hij in zijn slaap na twee gezamenlijke Stax Shows met soulzanger Eddie Floyd in de Blue Note Night Club in Tokio.

Duck Dunn werd in 1941 geboren in Memphis, Tennesse, waar hij samen met Steve Cropper opgroeide en in bandjes ging spelen, zoals The Royal Spades (later The Mar-Keys, bekend van de hit Last Night). In 1964 verving Dunn Lewie Steinberg als bassist van Booker T & the MGs.

Later speelde hij ook met o.a. Muddy Waters, Freddie King, Jerry Lee Lewis, Levon Helm, Eric Clapton, Tom Petty, Bob Dylan en Neil Young. Donald ‘Duck’ Dunn had signaturebasgitaren bij Fender (Precision Bass) en Lakland en speelde in 2009 voor het laatst in Nederland met Booker T & the MGs.

Hoewel hij niet op de originele opname te horen is, hier een geweldige live-versie van Green Onions van Booker T & the MGs met Duck Dunn:

zoeken
zoeken