Music for Mali! Gitaren gezocht!

Paradiso, dinsdag 5 maart: festivalavond voor Mali

Muzieknieuws 15-02-2013 16:26

Steun de onderdrukte muzikanten in Mali via de inzamelingsactie Music for Mali, op dinsdag 5 maart in Paradiso. Heb je een gitaar of versterker die je iet meer gebruikt, of wil je er zelfs een ter beschikking stellen die je nog wel gebruikt, kom er dan mee naar Paradiso op 5 maart en je krijgt gratis toegang tot de festivalavond m.m.v. Jungle by Night en We Are Here, de band uit De Vluchtkerk in Amsterdam-West met initiatiefnemer Laurens Joensen, Fay Lovsky, en Moussé Dramé.

Mali is het armste land van de wereld. Maar misschien wel het rijkste land wat muziek betreft. Muziek is als zuurstof voor haar inwoners. Een jaar geleden grepen moslim-extremisten de macht in Noord Mali. De sharia werd ingevoerd en alle muziek werd verboden. Studio’s, radiostations en instrumenten, waaronder veel gitaren, werden kapot geslagen en in brand gestoken. Onlangs zijn grote delen van Mali weer bevrijd, niet zonder verlies.

Neem je gitaar en versterker mee 
Dit Music for Mali concert en deze instrumenten-inzamelingsactie is bedoeld om de muzikanten, die een jaar lang zijn onderdrukt en hun instrumenten zijn kwijtgeraakt, nieuwe (tweedehands) gitaren te bezorgen en ze weer te laten ademen. Dus heb je een gitaar of versterker die je niet meer gebruikt, lever hem dan op deze avond in Paradiso in. Gitarist en singer/songwriter Laurens Joensen zal met de ingezamelde instrumenten naar Mali reizen om ze persoonlijk af te leveren.

Veel muzikanten hebben hun medewerking al toegezegd. Verwacht in elk geval: Jungle By Night, Laurens Joensen, Fay Lovsky, Moussé Dramé en We Are Here, de band uit De Vluchtkerk in Amsterdam-West, waar honderd uitgeprocedeerde, maar niet uitzetbare asielzoekers verblijven. Onlangs verzorgde deze band een zéér succesvol voorprogramma bij het concert van de Malinese zanger Salif Keita in Paradiso.

Film over de actie
Momenteel wordt er ook gewerkt aan de documentaire 'Music for Mali', een film over het belang van muziek voor Malinezen die niet veel anders hebben en het belang van de Malinese muziek voor de wereld. In de film zitten ontmoetingen en gesprekken met verschillende Malinese muzikanten, zoals Bassékou Kouyate, Salif Keita, Fatoumata Diawara, die de oproep deden om instrumenten te verzamelen. De film zal uiteindelijk muzikant Laurens Joensen volgen op zijn reis naar het noorden van Mali om de ingezamelde instrumenten persoonlijk af te leveren.

Om de film af te maken is financiële steun nodig: zie voor meer info: www.cinecrowd.nl (Music For Mali). Steun de manifestatie, de film en zodoende de onderdrukte muzikanten van Mali. Eén ding weet je zeker: je krijgt er fantastische muziek voor terug.

MUSIC FOR MALI
Jungle by Night, KC the Funkaholic, Laurens Joensen, Fay Lovsky, Moussé Dramé en We Are Here
dinsdag 5 maart 2013, Paradiso, Amsterdam

 

zoeken
zoeken