Alvin Lee overleden

Bluesrockvirtuoos was een van de sterren van Woodstock

Muzieknieuws 07-03-2013 12:05

Gisteren, woensdag 6 maart 2013, overleed de legendarische bluesrockgitarist Alvin Lee. Lee brak wereldwijd door dankzij het stomende optreden dat hij met zijn band Ten Years After gaf op het Woodstock festival in 1969.

Dat optreden, en de documentaire die van het festival werd gemaakt, waren voor veel gitaarliefhebbers de eerste kennismaking met Lee’s virtuoze bluesrockgitaarwerk. Het succes van Woodstock bracht Ten Years After van de bluesclubs in Engeland en Amerika naar arena’s en stadions over de hele wereld. In een interview met Gitarist enkele jaren geleden zei Lee daarover dat hij, ondanks het succes en het geld, eerlijk gezegd liever blues was blijven spelen.

Kijk hier naar de legendarische beelden van Alvin Lee die op Woodstock I'm Going Home speelt.   

  

In 1973, na tien albums, verliet Lee Ten Years After om zijn muzikale vleugels uit te slaan. Hij formeerde diverse bands en werkte samen met o.a. George Harrison, Mick Taylor, Ron Wood en Mick Fleetwood. In totaal bracht hij ruim twintig albums uit.

Alvin Lee was een van de eerste ware virtuozen van de elektrische gitaar. Zijn spectaculaire stijl was een mix van blues, rock ’n’ roll (in 2004 maakte Lee zelfs een album met zijn idool Scotty Moore) country en jazz. Het beste voorbeeld van zijn spel is nog altijd (I’m) Going Home, de song waarmee hij Woodstock in vuur en vlam zette.

Lee zal voor altijd worden geassocieerd met zijn kersenrode Gibson ES-335 uit 1959 waarop hij zelf een Fender enkelspoelselement monteerde. Dat element kon naar smaak bij de klank van de humbuckers gemengd worden. Live speelde Lee het liefst over 50- of 100-watt Marshall Jubilee versterkers.

De laatste jaren van zijn leven bracht Alvin Lee door in zijn huis in Spanje en nam hij nog af en toe een album op (zijn laatste soloalbum ‘Still On The Road To Freedom’ dateert uit 2012) en ook trad hij nog af en toe op. Zo zou hij op 7 april in Parijs een optreden doen met Johnny Winter. Alvin Lee is 68 jaar geworden. 

Slow Blues in C at the Marquee: 

 

 

Website Alvin Lee

zoeken
zoeken