In memoriam Jeff Hanneman

Slayer-gitarist overleden in Californië

Muzieknieuws 03-05-2013 10:56

49 jaar is hij geworden. Slayer-gitarist Jeff Hanneman overleed op 2 mei 2013 in een ziekenhuis nabij zijn woonplaats ten zuiden van Los Angeles. Hoewel hij drie jaar geleden na een spinnenbeet een vleesetende bacterie opliep die hem bijna fataal werd, wordt nu leverfalen als doodsoorzaak genoemd.

Hanneman verdween in 2010 van het strijdtoneel toen bij hem necrotiserende fasciitis werd ontdekt. Om de vleesetende bacterie te stoppen die deze huidziekte veroorzaakt moest hij in coma worden gehouden, waarna hij aan een lange periode van revalidatie begon. Zijn vervangers bij Slayer waren sindsdien Exodus-gitarist Gary Holt en Pat O'Brien van Cannibal Corpse. Hanneman speelde op 23 april 2011 voor het laatst met de band: twee nummers tijdens een Big 4-festivalshow in de VS.

Jeff Hanneman werd in 1964 in Oakland geboren en groeide op in Long Beach in een gezin van oorlogsveteranen. Naar verluidt was zijn vader een Duitse soldaat die vocht aan de kant van de geallieerden in Normandië, en zijn broers dienden in Vietnam.

Hanneman noemde Michael Schenker als zijn favoriete gitarist. Hij heeft nooit gitaarles gehad, maar richtte beïnvloed door punk en heavy metal in 1981 samen met Kerry King Slayer op. Met Slayers bassist-zanger Tom Araya schrijft Hanneman een lange reeks thrashmetalklassiekers, waaronder South of Heaven, War Ensemble, Raining Blood, Angel of Death, Mandatory Suicide en Seasons in the Abyss.

Zijn endorsement met ESP gitaren leidde tot een reeks signaturemodellen, waaronder de JH Eclipse STD, Custom Shop en JH-STD. Zijn versterker was de Marshall JCM-800. Over heavy spelen zei Hanneman in 2005 in Gitarist: "We hebben wel geëxperimenteerd met lager stemmen, maar het gaat om wát je speelt. Als je hoog stemt en de riff is goed, dan kan het nog steeds heavy zijn."

Lees het officiële statement over Hannemans overlijden op de website van Slayer. 

En bekijk hier een liveopname van Raining Blood uit eind jaren tachtig.

zoeken
zoeken