DWDD: 'Beste Gitarist' Niels Onstenk ontmoet Mark Knopfler

"Het ging even helemaal terug naar de basis"

Muzieknieuws 15-05-2013 09:43

Op 14 mei trad Mark Knopfler op in de Ziggo Dome in Amsterdam. Voor één persoon was het een wel heel speciale dag. Niels Onstenk, winnaar van de wedstrijd 'De Beste Gitarist van Nederland' zoals begin dit jaar georganiseerd door Gitarist en AVRO's Roodshow, genoot namelijk eindelijk zijn hoofdprijs: een jamsessie met Knopfler en het signeren van de Fender Mark Knopfler Signature Stratocaster die ook deel uitmaakte van de prijs.
Vrijdag 17 mei was Niels Onstenk te gast in De Wereld Draait Door om zijn verhaal te vertellen over de ontmoeting met Mark Knopfler.

Om klokslag half vier 's middags ontmoette Niels de Engelse gitarist in een kleedkamer van de Ziggo Dome. Twee kleine versterkers, twee stoelen, en toen? "Het was heel anders dan ik verwachtte", vertelde Niels na afloop. "Die man straalt zo een autoriteit uit als gitarist, echt ongelofelijk. Hij vroeg me om iets te spelen en vervolgens heeft hij me een half uur lang tips gegeven over mijn spel. Het ging even helemaal terug naar de basis. Hij liet me zien hoe hij bepaalde slagjes met zijn vingers pakte en hoe hij ze een geweldige groove meegaf. Het halfuur was voorbij voor ik het wist en het was geweldig!"

De wereldtournee van Mark Knopfler wordt zeer strak georganiseerd en zo stond Niels om vier uur weer buiten, maar niet nadat Knopfler de gloednieuwe rode Stratocaster van Niels, een signaturegitaar uit de Artist Range die inmiddels niet meer wordt gemaakt en die door platenmaatschappij Universal ter beschikking was gesteld, had gesigneerd. Een foto, een handdruk, en een beduusde Niels stond weer alleen in de catacomben van de Ziggo Dome. Manager Paul Crockford benadrukte dat hem een ongebruikelijke eer te beurt was gevallen. "Mark houdt niet van interviews of andere promotionele activiteiten. Maar dit vond hij leuk om te doen, op deze manier. Hij blij, jij blij, iedereen blij."

Die avond genoten Niels en zijn mede-finalisten Tijs Groen en Jente Hummel samen met nog vijftienduizend mensen van het optreden van Knopfler en band in de uitverkochte zaal. Niels werkt momenteel aan het songmateriaal van zijn debuutalbum - het is afwachten of de lessen van Knopfler daarop hun weerslag zullen vinden.

De Wereld Draait Door
Bekijk hier de uitzending van De Wereld Draait Door met Niels Onstenk. Het fragment waarin hij over zijn ontmoeting vertelt en lat horen wat hij in een half uur tijd van Mark Knopfler leerde, zie je vanaf 44.14.  

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.
 

zoeken
zoeken