Wereldpremičre nieuw werk Steve Vai in Groningen

Nieuwe samenwerking met Noord Nederlands Orkest, 24 en 25 mei

Muzieknieuws 14-05-2013 10:05

Steve Vai, meestergitarist maar ook een begaafd componist, is de kunstenaar bij uitstek om doorbraken te forceren. In zijn serieuze composities zoekt hij de grenzen van genres op, doorbreekt ze en bouwt ijzersterke bruggen. Het Noord Nederlands Orkest verzorgt op 24 en 25 mei 2013 de wereldpremičre van de nieuwste Vai-compositie. Met de maestro zelf op gitaar!

Steve Vai staat sinds jaar en dag voor een onconventionele visie op klank, kleur en ritme en een unieke stijl. Vai is opgegroeid met seventies hardrock én Frank Zappa, en is ‘kind’ van contemporaine componisten als Xenakis, Varèse en Stravinsky maar staat net zozeer open voor volksmuziek uit alle windstreken.

Voor zijn orkestwerk The Middle of Everywhere, dat in 2011 voor het eerst werd opgevoerd, en wel met het Noord Nederlands Orkest, schreef Vai een tweede deel, The Still Small Voice. Het beleeft zijn wereldpremière in De Oosterpoort in Groningen, evenals The Fire Garden Suite, afkomstig van het album Fire Garden uit 1996 maar nog nooit live met orkest uitgevoerd.

Op vrijdag 24 mei zal een korte inleiding op het concert worden verzorgd door Gitarist-hoofdredacteur Mark van Schaick, die Steve Vai diverse malen interviewde en veel van zijn werk besprak voor de tijdschriften Oor en Gitarist. Op de 25ste is het de beurt aan presentator, producer en creatief projectleider bij de NTR Co de Kloet, sinds begin jaren tachtig bevriend met Vai en nauw betrokken bij Vai's orkestrale projecten.

Bekijk hier een video over de vorige samenwerking tussen het NNO en Steve Vai:

zoeken
zoeken