North Sea Jazz Dag 2

Muzieknieuws 14-07-2013 11:42

Zoals het North Sea Jazz betaamt trok er op Dag 2 van het festival een stoet aan de meest uiteenlopende gitaristen en bassisten aan ons voorbij. Van roots tot flamenco. Een verslag door Steven Faber.


Stijlen uit het zuiden van de VS waren deze tweede festivaldag veel te horen. Van de r&b van de stoïcijnse Shuggie Otis tot de funky southern soul van de charismatische Cody ChesnuTT, die de stampvolle tent waarin hij optrad vanaf zijn eerste verschijning in de hand had.

Even later stond Gary Clark Jr. met zijn hypnotiserende rootsy blues in de grote Maas-zaal en liet de houtige klank van zijn Epiphone het ene moment gieren met een octafuzz, het andere moment rootsy riffs pompen. 

Jazz van eigen bodem kwam van Michiel Stekelenburg, die met zijn Gretsch zijn akoestische kwartet leidde. De zaal was volledig volgestroomd voor zijn lyrische en sfeervolle muziek en Stekelenburg verzorgde en afwisselende composities bleven tot het eind toe het publiek boeien. 

Virtuoze legato runs
Bij Chick Corea’s nieuwe band, The Vigil, zagen we de jonge Amerikaanse gitarist Charles Altura. In zijn solo’s wisselde hij korte ritmische frases af met virtuoze legato runs. Hij wist enkele keren een mooie opbouw neer te zetten, maar we hadden het idee dat zijn eigen stijl nog meer uit de verf kan komen. Dus we zijn benieuwd in welke bezettingen we hem in de toekomst gaan zien. 

De funky fusion van de Brecker Brothers Band Reunion hield het publiek goed warm en niet in het minst door gitarist Dean Brown. Natuurlijk liet hij zijn funky stijl als begeleider horen, maar hij won het publiek helemaal voor zich met wat misschien wel de gitaarsolo van de avond was, zoals altijd vol grillige motoriek en met veel urgentie gespeeld.

Vlammende nylonsnaren
Meer vuurwerk, maar van een heel andere orde, kwam van flamencogitarist Tomatito, die samen met latinjazz pianovirtuoos de avond afsloot in de jazzzaal Hudson. Mooi om te horen hoe een nylonsnaar kan vlammen met een grote vleugel tegenover zich. Toch overheerste de virtuoziteit van beide grootheden niet en was er genoeg ruimte voor rust en lyriek in het optreden.

Lees hier het verslag van North Sea Jazz 2013, Dag 1

Volg ons tijdens Dag 3 op Facebook en Twitter!
www.facebook.com/gitaristNL .
www.twitter.com/gitaristNL .

 

 

 

zoeken
zoeken