In memoriam JJ Cale

Muzieknieuws 13-08-2013 12:37

Eind juli overleed in Californië zanger, gitarist, componist en geluidstechnicus JJ Cale aan een hartaanval. Hij werd 74 jaar oud.

John Weldon Cale debuteert als Johnny Cale in 1958 met de single Shock Hop en speelt met zijn kwartet een mix van rockabilly, blues en country. Midden jaren ‘60 suggereert zijn toenmalige werkgever in de Whiskey A Go Go in Los Angeles hem zijn naam in JJ Cale te veranderen, teneinde verwarring met John Cale van The Velvet Underground te voorkomen.

Als gitarist en als songschrijver staat Cale in hoog aanzien bij medemuzikanten (Neil Young noemt hem een van de beste gitaristen aller tijden, o.a. Willie Nelson en Tom Petty behoren tot zijn fans), en zijn zogenoemde Tulsa Sound wordt het schoolvoorbeeld van laidbackspel.

Pas als Eric Clapton in 1970 After Midnight opneemt, dat Cale al vier jaar eerder schreef, volgt ook zijn doorbraak. Eind 1971 verschijnt Cale’s solodebuut, ‘Naturally’. Op ‘Troubadour’ uit 1976 staat Cocaine, dat (mede dankzij Claptons versie op diens ‘Slowhand’) een klassieker wordt.



Cale is echter wars van beroemdheid en laat zich nooit opjagen. Nieuw werk verschijnt met flinke tussenpozen. In 2005 maakt de Duitse filmer Jörg Bundschuh de documentaire ‘To Tulsa And Back’, waarin Cale en band worden gevolgd gedurende een tournee door de VS.



In die periode nemen Cale en Clapton samen het album ‘The Road To Escondido’ op, dat het duo een Grammy Award oplevert. Tot en met Claptons album ‘Old Sock’ (2013) werken ze sporadisch samen.


Daags na Cale’s overlijden is het John Mayer die hem herdenkt tijdens zijn optreden in Irvine, Californië, en wel met een uitvoering van Call Me The Breeze, dat ook op Mayers nieuwe album ‘Paradise Valley’ staat.

  

Voor een mooie selectie opnames van JJ Cale en Eric Clapton kun je terecht op de Where’s Eric?-Facebookpagina.

zoeken
zoeken