Albert Lee: nieuw album, docu en jubileumconcerten

Gevierd gitarist in april Het Paard in Den Haag

Muzieknieuws 21-02-2014 14:33

Op 21 december 2013 werd hij 70. Dit jaar zal Albert Lee dat heuglijke feit uitgebreid vieren met een nieuw album, met (reeds uitverkochte) jubileumconcerten in Londen en een documentaire over zijn leven en werk. Mr. Telecaster, zoals hij eind jaren zestig al werd genoemd, is actiever en vitaler dan ooit, lijkt het. Wie nog nooit kennis maakte met zijn opmerkelijke, genre-overschrijdende gitaarspel kan zijn hart ophalen.

De 70th Birthday Celebration Concerts op 1 en 2 maart aanstaande in Cadogan Hall in Londen (waar Lee met Bill Wyman's Rhythm Kings een aantal keer optrad) zijn stijf uitverkocht. Niet zo gek als je bedenkt dat Albert Lee daar bezoek krijgt van muzikanten als Chris Farlowe, Dave Edmunds, Elliott Randall, Andy Fairweather Low, Joe Brown, Gary US Bonds en nog een hele reeks anderen.

Daags na de concerten verschijnen nieuwe single Spellbound en album Frettening Behaviour van Albert Lee & Hogan's Heroes, de band waarin hij gitaar speelt en zingt.

Music Man Ernie Ball overhandigde Lee afgelopen najaar een limited edition versie van zijn signature model:

Albert Lee wordt wel getypeerd als 'countryrocker', maar wie de ellenlange lijst van albums en projecten bekijkt waar Albert Lee aan heeft meegewerkt, die ziet behalve country ook folk, blues en pop langskomen. Veel muziekliefhebbers zullen met de in Californië woonachtige Engelsman hebben kenisgemaakt via Eric Claptons albums Just One Night, Another Ticket en Money and Cigarettes, maar al daarvóór werd hij ingelijfd bij The Hot Band van Emmylou Harris. Over de jaren dat zij met hem speelde heeft ze het volgende gezegd: 'Als Petrus aan de hemelpoort mij vraagt om van mijn leven op aarde te vertellen, zal ik (trots, als dat mag) kunnen zeggen dat ik een tijdje slaggitaar heb gespeeld in een band met Albert Lee.'

Bekijk hier de versie die Albert Lee & Hogan's Heroes opnamen van Green Day's hitsingle Good Riddance (Time Of Your Life):

Als de jubileumconcerten plaatsvinden heeft Albert Lee & Hogan's Heroes er in 2014 al een rits concerten opzitten, en er staan er nog zo'n zeventig gepland vanaf maart. Dat kan geen toeval zijn. Het gezelschap is in Nederland op 13 april, en wel in Het Paard in Den Haag.

zoeken
zoeken