Verslag Arie Storm's Shure Clinic in Sint-Niklaas

Vier clinics in Nederland volgen vanaf do 13 maart

Muzieknieuws 19-03-2014 10:03

Zaterdag 8 maart begon de Shure Guitar Clinic Tour met Anouk-gitarist Arie Storm. Hij demonstreert het Shure GLX-D16 'Beta Digital Wireless Guitar Pedal System' en doet je een hele serie speeltips aan de hand. Martine Sipma bezocht de eerste clinic bij Keymusic in Sint-Niklaas en schreef onderstaand verslag.

door Martine Sipma

In het interview in Gitarist 276, maart 2014, kon je al lezen dat Anouk-gitarist Arie Storm komende tijd een aantal demonstraties van het Shure GLX-D16 draadloze systeem in pedaalvorm zal geven. De eerste clinic uit deze reeks vond plaats in de gigantische winkel van Keymusic in het Belgische Sint-Niklaas. Omdat over het toegankelijke GLX-D16 systeem niet veel meer te vertellen is dan dat het uitstekend werkt en dat de ingebouwde stemfunctie hartstikke handig is, vertelt Arie in de clinic vooral hoe hij de 'CAGED' methode gebruikt om vrij over de hele hals van zijn Custom Shop Relic Fender Strat te kunnen spelen.

Vrijheid
Hij begint de clinic door op zijn laptop een fragment van Robben Ford te laten horen. Vervolgens legt hij uit wat er volgens hem zo goed is aan het spel van Ford: hij speelt to the point, met de juiste noten op de juiste plaats en volledige vrijheid op zijn gitaarhals. Hoe krijg je die vrijheid?

Overzicht
Het CAGED-systeem gaat uit van de basisakkoordgrepen van C, A, G, E en D die iedereen kent. Met die grepen als uitgangspunt kun je bijvoorbeeld het C-akkoord op vijf verschillende plaatsen op de hals spelen. Als je vervolgens de toonladders die bij het akkoord horen (zoals ionisch/majeur) ook op die vijf posities op de hals oefent, behoud je het overzicht op je gitaarhals terwijl je in alle vrijheid over de hele hals heen kunt soleren. Arie demonstreert hoe je dit in de praktijk brengt door te improviseren over een backingtrack. Het publiek, dat duidelijk iets heeft opgestoken, luistert goedkeurend.

Arie Storm tourt met de Shure Clinic door Nederland vanaf 13 maart 
Do 13 maart, Rockpalace (Den Haag), 19:30 - 20:30
Za 15 maart, Keymusic (Eindhoven), 12:00 - 13:00
Za 15 maart, Bax Shop (Goes), 15:00 - 16:00
Do 20 maart, Music All-in (Noordwijk), 19:00 - 20:00

Meer over de GLX-D16
Klik hier om meer te lezen over deze clinictour en het Shure GLX-D16 'Beta Digital Wireless Guitar Pedal System'.

zoeken
zoeken