Johnny Winter overleden

Blueslegende brak door op Woodstock

Muzieknieuws 17-07-2014 16:50

Gisteren overleed blueslegende Johnny Winter op 70-jarige leeftijd in een hotel in Zürich, Zwitserland. Winter brak door op het legendarische Woodstock festival in 1969 en was, samen met zijn broer Edgar, succesvol in de jaren zeventig. Hij produceerde in die periode ook een aantal albums van Muddy Waters die met een Grammy werden onderscheiden. Johnny Winter bleef tot aan zijn dood muziek maken; op 2 september zou zijn nieuw album ‘Step Back’ uitkomen.

Johnny Winter werd in 1944 geboren in Beaumont, Texas. Zijn platencarrière begon op zijn vijftiende toen hij met zijn band Johnny and the Jammers de single School Day Blues uitbracht op een lokaal label. In dezelfde periode zag hij veel optredens van bluesgroten als Muddy Waters en BB King.

Winters grote kans kwam in 1968 toen Mike Bloomfield hem uitnodigde om een nummer te spelen tijdens een concert van Bloomfield en Al Kooper in de Filmore East in New York. Toevallig aanwezige vertegenwoordigers van Columbia Records waren zo enthousiast over Winters vertolking van BB Kings It's My Own Fault  dat ze hem ter plekke een contract aanboden. Toen dat een paar dagen later werd getekend, kreeg Winter een voorschot van 600.000 dollar, een record in die tijd.

Woodstock

Winters eerste album voor Columbia, ‘Johnny Winter’, verscheen in 1969. Het was opgenomen met dezelfde muzikanten met wie hij een jaar eerder zijn solodebuut ‘The Progressive Blues Experiment’ had opgenomen, bassist Tommy Shannon en drummer Uncle John Turner, plus broer Edgar Winter op keyboards en saxofoon. Op het album stonden een aantal nummers die voor Winter signaturesongs zouden worden, zoals de op een resonatorgitaar gespeelde eigen compositie Dallas, Sonny Boy Williamsons Good Morning Little School Girl en BB Kings Be Careful With A Fool.   

In hetzelfde jaar maakte Johnny Winter grote indruk op het Woodstock festival, wat zijn internationale doorbraak betekende. Samen met broer Edgar, die nu een vast lid van de band was geworden, nam hij in Nashville zijn tweede album op, ‘Second Winter’. Ook op dit album stonden songs die Winter altijd zou blijven spelen, zoals Chuck Berry’s Johnny B. Goode en Bob Dylans Highway 61 Revisited.

In 1970 formeerde Johnny Winter een nieuwe band met overgebleven leden van The McCoys (Hang On Sloopy), met Rick Derringer op gitaar. Onder de naam Johnny Winter And (de naam The McCoys werd al spoedig weggelaten) nam dit meer rockgeoriënteerde gezelschap een gelijknamig studio-album op en later nog de liveplaat ‘Live Johnny Winter And’.

Muddy Waters

Winter vertelde vaak hoe hij er als kind van droomde om met Muddy Waters te spelen. In 1977, nadat Waters label Chess Records failliet was gegaan, kreeg hij zijn kans. Samen met Waters maakte hij het album ‘Hard Again’, dat hij niet alleen produceerde maar waar hij ook gitaar op speelde. Hierna produceerde Winter nog twee studio-albums voor Waters, ‘I’m Ready’ en ‘King Bee’, plus het succesvolle live-album ‘Muddy ‘Mississippi’ Waters – Live’. De samenwerking leverde Waters drie Grammy’s op, terwijl Winter er zelf een kreeg voor ‘Nothin’ But The Blues’, waarop leden van Waters’ band meespelen. Muddy Waters prees Winter om diens geslaagde herschepping van de sound en sfeer van Waters’ oude Chess-opnames. De albums betekenden voor Waters het grootste financiële succes van zijn carrière.

Latere jaren

In zijn latere jaren bleef Johnny Winter met enige regelmatig platen uitbrengen en ook toerde hij veel in Noord-Amerika en Europa. Hij verscheen op vele festivals, waaronder Eric Claptons Crossroads Festival, en nam ook diverse prijzen en onderscheidingen in ontvangst.

Op het laatste SXWS filmfestival ging een documentaire over Johnny Winter in première, ‘Down & Dirty’ getiteld, waarbij hij tijdens een tour gevolgd wordt en openhartig spreekt over allerlei zaken. Bekijk hier de trailer:

 

Buiten optreden en opnemen maakte Winter nog twee les-dvd’s voor Cherry Lane en Hal Leonard. En een paar jaar geleden kwam er een signatureversie van de gitaar waarmee Johnny Winter zijn hele carrière werd geassocieerd, de Gibson Firebird.

Eerder dit jaar verscheen 'True To The Blues: The Johnny Winter Story'. Deze 4cd box biedt een mooi overzicht van Winters hele carrière en kun je hier beluisteren:

 

 

zoeken
zoeken