Baslegende Louis Johnson overleden

Hij speelde de baslijn op Michael Jacksons Billie Jean

Muzieknieuws 22-05-2015 13:12

Louis Johnson, de baslegende die vanwege zijn snelle slapwerk ook wel Thunder Thumbs werd genoemd, is vandaag overleden. Hij werd slechts zestig jaar. Johnson werd onder meer bekend door zijn werk op diverse albums en hitsingles van Michael Jackson.

Johnson werd op 13 april 1955 geboren en hij verscheen in de jaren zeventig, met zijn broer George op zang en gitaar, in de muziekscene van Los Angeles. Al snel speelden de talentvolle broers met onder meer Bobby Womack en The Supremes, waarna ze zich bij de band van de legendarische Stones- en Beatles-toetsenist Billy Preston voegden. Na het vertrek bij Preston startte er een lange samenwerking met producer Quincy Jones, met als resultaat diverse albums en hitsingles onder de naam The Brothers Johnson. Wie het slappen uitvond zullen we nooit weten, maar het is zeker dat Johnson en Larry Graham het populair maakten en naar het grote publiek brachten.

johnsons Met broer George op gitaar vormde Louis Johnson The Brothers Johnson  

Na een workshop voor het ROC Popmuziek in Amsterdam, enkele jaren geleden, sprak ons zusterblad De Bassist met Johnson over deze eeuwige discussie wie er eerder was: “Waarschijnlijk zijn we tegelijk met slappen begonnen. We hebben elkaar ongetwijfeld beïnvloed, ook al was dat onbewust. Eigenlijk maakt het niet uit wie de eerste was. Als je naar ons kijkt en luistert, merk je dat we een hele andere manier van slappen hebben.”

Terwijl Graham meer langs de snaren slaat, zit Johnson er bovenop met duim en wijsvinger. Zijn dempingstechniek is top, de timing anders en zijn manier van het spelen van hoge tonen na de slap is iets gevarieerder en lekker funky. Feit is inderdaad dat beide heren anders spelen, maar ook dat beide van grote invloed waren op latere slappers als Mark King en Flea.

Thriller
Mede door Quincy Jones kwam Johnson bij Michael Jackson terecht. Hij speelde op de albums ‘Off The Wall’, het bestverkochte album aller tijden ‘Thriller’ (29 keer platina in de VS) en ‘Dangerous’. Zijn baslijn in Billie Jean moet bijna wel in je hoofd schieten bij het lezen van deze zin. Naast The King Of Pop speelde Louis met grootheden als George Benson (Give Me The Night), Stanley Clarke, Lee Ritenour, Bill Withers, Aretha Franklin, Herbie Hancock, Grover Washington, Michael McDonald en George Duke. De baslijn in Michael McDonalds I Keep Forgettin (Every Time You’re Near) is als sample in veel rapsongs te horen. Johnson nam diverse soloalbums op en startte later zijn eigen Bass Academy. Tot zijn dood bleef hij jonge mensen inspireren en lesgeven.


Musc Man StingRay
Louis Johson was ook een van de eerste bassisten - of misschien wel dé eerste - die de destijds revolutionaire actieve basgitaar van het nieuwe merk van Leo Fender bespeelde en promootte: de Music Man StingRay. De bas werd een integraal onderdeel van zijn geluid.

 

zoeken
zoeken