Eerste Dave Mustaine Signatures van Gibson

Ik voel me eindelijk thuis

Muzieknieuws 05-03-2021 14:03

We werden lang aan het lijntje gehouden, maar nu komen Gibson en Dave Mustaine van Megadeth eindelijk met een reeks signature-modellen. Net als bij Slash en Gene Simmons wordt ook hier weer het woord ‘samenwerking’ in de mond genomen. Dat samenwerken gebeurt trouwens niet alleen met Gibson, want er is ook een gitaar van Kramer aangekondigd. Binnenkort wordt er ook een Epiphone verwacht. Door Rob Laing


Mustaine & Gibson
Dave is de nieuwste aanwinst in het rijtje dat wel wat weg heeft van een Gibson-versie van de Avengers, de 'Gibson Artist Alliance'. Wie weet of ze met gitaren de wereld kunnen redden. Met zijn 59 jaar kan Dave de actie misschien maar beter voor het podium bewaren…

De nieuwe 'Dave Mustaine Collection' gaat zowel elektrische als akoestische gitaren van Gibson, Epiphone en Kramer bevatten. De rol van Mustaine in de 'Artist Alliance' bestaat vooral uit  "het meedenken in leiderschap, research & development, mentorschap over de volgende generatie muzikanten". Daarnaast houdt hij zich ook nog bezig met liefdadigheidswerk. Een flinke lijst taken, maar wat heeft MegaDave zelf over de nieuwe gitaren te zeggen?
"Een van de eerste albums die ik zelf kocht was Kiss Alive," zegt Mustaine. "Op de achterkant van die LP stond het logo van Gibson met de tekst 'Kiss uses Gibson Guitars because they want the best'. Punt. Jaren later ben ik nog steeds diezelfde fan, maar nu heb ik zelf gespeeld, getourd, geschreven en opgetreden in de hele wereld en kan ik beamen dat de stelling op die LP juist is."

"Ik was op zoek naar wat verandering in mijn gitaren, dus ik sprak af met Gibson CMO Cesar Gueikian. Hij gaf me zijn blik op de visie en toekomst van Gibon. Ik zag passie en respect voor de instrumenten en een focus op kwaliteit. Het is een bedrijf dat geleidt wordt door gitaristen. Het voelt alsof ik eindelijk thuiskom bij Gibson. Ik ben er trots op om met ze samen te werken. Ik kan ook niet wachten tot iedereen de Dave Mustaine Collection zelf kan uitproberen. Het is echt een droom die uitkomt voor me, waag het dus niet om me wakker te maken!"

Als hij nu pas thuis is, heeft Mustaine er lang genoeg over gedaan. Hij heeft inmiddels signature’s bij Jackson, ESP en bij Dean Guitars. Maar als echte liefhebber van de Flying V is Mustaine helemaal op zijn plaats bij Gibson. Als metal-legende is hij ook een indrukwekkende aanwinst voor Gibson.

Dan nu de gitaren op een rijtje

Alle vier de modellen die zijn onthuld zijn nog prototypen. Hier eerst de Gibson Dave Mustaine Flying V in Metallic Silver.

Dit is de Gibson Dave Mustaine Flying V 30th Anniversaty ‘Rust in Peace’ Edition. De afwerking kan het beste omschreven worden als 'kikker-burst'.

Wellicht verassend is de Gibson Acoustic Dave Mustaine CF-100 Blood Burst. Ideaal voor een akoestische shred-sessie bij het kampvuur. Uniek aan deze gitaar is dat het de eerste akoestische Gibson met 24 fretten is. Hiervoor moest de bracing van de top opnieuw ontworpen worden. Cesar Gueikian liet in een interview weten dat dit invloed zal hebben op toekomstige modellen van Gibson.

Tot slot is er nog de Kramer Dave Mustaine Flying V Vanguard in Natural.

Het is vrij zeker dat we deze modellen later in 2021 de verkoop in zien gaan.

Voor Cesar Gueikian is het erg speciaal dat Mustaine zich aansluit bij Gibson. "Het is een eer om Dave te verwelkomen. Hij is een icoon, pionier en een visionair muzikant," zegt Gueikain. "Dave is een van de meest invloedrijke metal-iconen en riff-meesters aller tijden. Hij heeft de weg vrij gemaakt voor meerdere generaties gitaristen om metal en hard rock levend te houden."
"Dave is een echte gitaarnerd, net als ik, die betrokken is bij ieder aspect van de ontwikkeling van de ontwerpen in het Gibson Lab. Als kind wilde ik de riffs van Dave spelen. Ik ben een van de gelukkige fans die bij het Youthanasia Tour concert was in Estadio Obras Sanirarias in 1994, in Buenos Aires. Daar ontstond de 'Aguante Megadeth', over het nummer Symphony of Destruction. Het is een nacht die ik nooit zal vergeten."

Meer info: www.gibson.com

zoeken
zoeken