Release van de week: Mdou Moctar - Afrique Victime

Vandaag verschenen: 21 mei 2021

Muzieknieuws 21-05-2021 06:05

Een album met de omschrijving “Sahararock meets de gitaarstijl van Van Halen”, daar wilden we meer over weten. Mdou Moctars fusie van muzikale culturen is intrigerend, zijn gitaarspel prachtig.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Mdou Moctars nieuwe album ‘Afrique Victime’ gaat over de uitbuiting van zijn cultuur en de problemen van Toeareg-vrouwen, gedragen door een van de meest bijzondere fusies van muzikale culturen die we ooit gehoord hebben.

Met zowel elektrische als akoestische gitaren brengt Moctar zijn invloeden bij elkaar op een zeer krachtig en boeiend album.

Mdou Moctar woon in Agadez, een woestijndorp op het platteland van Niger. Geïnspireerd door YouTube-video’s van Eddie Van Halen en traditionele Toeareg-melodieën ontwikkelde Mdou zijn eigen stijl.  

Spontane concerten
De opnames voor Afrique Victime zijn veelal tijdens het touren gemaakt, in studio's, appartementen, hotelkamers, backstages op locaties en in veldopnames in Niger. In de winter van 2020 zou de band opnames gaan maken in Niamey, de hoofdstad van Niger. Ze logeerden aan de rand van de stad bij een vriend thuis. Op een dag gingen ze stilletjes voor het huis staan ​​om een ​​paar liedjes te filmen, maar het geluid van de band trok onvermijdelijk direct publiek. Wat begon met een paar liedjes spelen voor de camera, veranderde in een reeks luidruchtige concerten, drie nachten lang. Elke avond kwamen de jongeren uit de hele stad bij de deur staan na hun laatste avondgebed. En dat levert geweldige taferelen op! De uitvoeringen waren volledig spontaan en totaal ongepland.  Zie de video, luister het album!

 

zoeken
zoeken