Release van de Week: Helloween - Helloween

Vandaag verschenen: 18 juni 2021

Muzieknieuws 18-06-2021 09:06

Een titelloos zestiende album. Niet veel bands doen dat. Voor de Duitse powermetallegende Helloween is dit album echter een nieuwe start. Gitarist en mede-oprichter Kai Hansen keerde in 2016 na bijna dertig jaar terug bij de band en nam zanger Michael Kiske uit hun klassieke periode met zich mee. Helloween telt nu zeven bandleden, waaronder drie gitaristen, die allemaal hun stempel op 'Helloween' drukken.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Zonder Helloween klonk Europese power metal waarschijnlijk heel anders. Vooral de tweestemmige gitaarharmonieën van Hansen en Michael Weikath waren uniek. Er waren maar weinig bands die begin jaren tachtig zo snel zulke lange neoklassiek georiënteerde harmonieën speelden. Het contrast tussen razendsnelle ritmes, lang aangehouden akkoorden en hypermelodieuze refreinen domineerden eind jaren tachtig hun klassieke albums.

In 1989 verliet Hansen de band en werd hij zanger/gitarist van het eveneens zeer invloedrijke powermetalband Gamma Ray. Vier jaar later vertrok ook Kiske. Helloween bleef al die jaren actief en Hansen begon zo’n vijftien jaar geleden met gastoptredens bij toegiften als Helloween en Gamma Ray tegelijk op dezelfde plek speelden. Bovendien startte hij in 2009 de melodieuze hardrockband Unisonic met Kiske, die lange tijd niets van metal wilde weten.

Deze gebeurtenissen brachten de geruchtenmachine op gang en in 2016 voegden Hansen en Kiske zich bij de bestaande bezetting van Helloween voor een tour en de door Hansen geschreven single Pumpkins United. Deze werden goed ontvangen en nu is er dus een volledig album.

Geen verzamelalbum
Opvallend genoeg klinkt het album niet heel anders dan de andere recente releases van de Duitsers. Veel melodie, enkele nummers die meer naar melodieuze hardrock dan naar power metal neigen, uitbundige refreinen en ook heel veel gitaarsolo's van Hansen, Weikath en relatieve nieuwkomer Sascha Gerstner, die inmiddels ook alweer bijna twintig jaar bij de band zit.

"Toen we het album opnamen hebben we lijstjes gemaakt wie welke solo speelde", licht Hansen toe in een interview dat binnenkort in Gitarist 364 (juli 2021) verschijnt. "Meestal besloot degene die het nummer geschreven had, maar soms maakten we de beslissing met elkaar. Wat overdubs en melodieën betreft was iederen vrij om te spelen wat hem inviel. Uiteindelijk beslisten de producer en de componist van het nummer wat er goed genoeg was en wat niet."

"Er hebben vijf mensen aan ‘Helloween’ meegeschreven: Weiki, Sascha, Markus (Großkopf, bassist), Andi (Deris, zanger) en ik. De uitdaging is om die verschillende stijlen zo te arrangeren en op te nemen dat het album niet als een verzamelalbum met verschillende bands klinkt. Bij bands die ik tof vind was dat ook altijd zo. Queen had verschillende songwriters, maar toch klonk het altijd als Queen."

Benieuwd wat Hansen nog meer te zeggen heeft over Helloween? Vanaf donderdag 24 juni kun je het juli-nummer van Gitarist kopen.

Luister hier naar het album. 

zoeken
zoeken