Release van de Week: Dear Mother - Bulletproof

Vandaag verschenen - 16 juli 2021

Muzieknieuws 16-07-2021 12:03

Merel Bechtold is bij het publiek vooral bekend als de gitariste die wereldwijd op de podia stond met onder meer Delain, Mayan en The Gentle Storm. Op het indrukwekkende debuutalbum 'Bulletproof' van haar nieuwe band Dear Mother laat ze horen hoeveel ze in haar mars heeft als componist, arrangeur en natuurlijk ook als gitarist.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Dear Mother - BulletproofDear Mother ging van start toen Bechtold twee jaar geleden uit Delain stapte. "Ik kon daar mijn creativiteit niet in kwijt", legt ze uit. "En dat begon te knagen. Ik had zoveel afleiding dat ik niet meer aan mijn eigen muziek toekwam. Er was dus maar één manier om hiermee verder te gaan en dat was om alles hierin te stoppen."

Wie een album vol Scandinavisch getinte melodieuze deathmetal verwacht zoals Purest Of Pain, de oude band van Bechtold en drummer Joey Marin de Boer, komt bedrogen uit. Dear Mother laat een geluid horen dat uit gelijke delen moderne metal en toegankelijke, Amerikaans aandoende alternatieve rock bestaat, met subtiele elektronische elementen en zelfs een mooie akoestische ballade in de vorm van slotnummer Palace. In de twaalf pakkende, voornamelijk mid-tempo nummers laat Dear Mother zich van verschillende kanten horen en dat maakt het album bijzonder interessant.Een deel van wat 'Bulletproof' zo veelzijdig maakt is de stem van zanger David Pear, die Bechtold in een interview in het aankomende nummer van Gitarist omschrijft als een lot uit de loterij. "We wisten eigenlijk helemaal nog niet zo goed wat David allemaal kon", geeft ze toe "We hadden twee filmpjes van hem gezien, waarop hij Breaking The Habit van Linkin Park en een wat rustiger nummer van Slipknot zong. Op basis daarvan dachten we: laten we wat dingen opsturen. En elke keer kregen we iets terug waarvan we dachten: holy shit, hij kan dit ook allemaal! Supervet!"

“David woont in Londen. Voor we elkaar voor het eerst in het echt zagen, hadden we via het internet eigenlijk al vier nummers geschreven. En zeven nummers had ik al instrumentaal geschreven met Joey erbij. Vervolgens kwamen we hier bij elkaar en gingen we in batches van vier nummers alles afmaken. Dat ging zó snel en zó makkelijk! Ik heb echt mijn songwritingmaatje gevonden met David."

Openingsnummer Vertigo is opvallend omdat dat het enige nummer op het album is met een gitaarsolo. "Er stonden zes solo's op", aldus Bechtold. "En die heb ik er allemaal uit geknipt. Behalve die van Vertigo. Van alle nummers is dat ook wel het nummer waarin we onze vaardigheden het meest showcasen. Verder vond ik gewoon dat de nummers het niet nodig hadden."

'Bulletproof' is op cd te bestellen via de officiële webshop van Dear Mother, waar overigens ook gitaartablaturen van de nummers Invincible, Satellite, Symbiose en 12 Years In Exile te koop zijn. Het volledige interview met Merel Bechtold staat in Gitarist 365 (augustus 2021). Is de tijdschriftenhandel in de buurt gesloten? Vanaf donderdag 22 juli kun je dit nummer van Gitarist online kopen.

Wie niet kan wachten, kan 'Bulletproof' ook meteen online beluisteren via Spotify.

 

zoeken
zoeken