Release van de Week: Jett Rebel - Pre-Apocalypse Party Playlist

Vandaag verschenen - 20 augustus 2021

Muzieknieuws 20-08-2021 08:08

Pre-Apocalypse Party Playlist is een van de belangrijkste Nederlandse releases van dit jaar. Niet alleen is het een zeer fijn en zeer divers album, maar Jett Rebel voelt zich na zijn werk met onder meer Trijntje Oosterhuis en Hall & Oates voor het eerst een echte producer en hij legde de lat hoog voor zichzelf.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.
Tekst: Chris Dekker * Foto: Jens van der Velde

Op Pre-Apocalypse Party Playlist gooit Jett Rebel al zijn invloeden bij elkaar. Zelf heeft hij het liever niet over namen, maar eerder over jaartallen of periodes en laat ik als echte Oud-Hollandsche Hokjesdenker dan ook proberen geen namen te noemen. Het album, dat echt klinkt als een lekker diverse Spotify-lijst, gaat van puntige jaren zestig Westcoast-popliedjes, via seventies rock, naar funk uit de late jaren zeventig, met een psychedelisch uitstapje wat in dit tijdperk ook weer helemaal hip is. En toch klinkt het als een geheel, door zijn stem en omdat iedere sterke slaggitaar Jetts nadrukkelijke signatuur heeft. Jett besloot dit keer een strenge producer voor zichzelf te zijn, waarbij alles in dienst moest staan voor het gevoel, de groove en de song, waardoor de nummers stuk voor stuk ontzettend slim en goed in elkaar zitten. Af en toe mocht gitarist Jett Rebel van producer Jett Rebel losgaan met wat lekkere gitaarsolo's: zeer fijn!Zustermagazine Musicmaker sprak met Jelte, oftewel Jett Rebel, en natuurlijk hadden we het even over zijn spullen:

‘Ik gebruik veel SG’s en Strats, en mijn lievelingsgitaar: een Gibson ES-330 die Karen heet. Hier en daar hoor je een Les Paul. Ik heb een Rickenbacker bas, ik gebruikte dé bas van Xander. Dat is de zwarte Precision die hij van zijn vader kreeg en waar Henny heel veel op gespeeld heeft. Die noemen we ‘Dé Bas’. Dan nog een bas van Daryl Hall, die veel op hun platen staat. Qua amps is het voor bas Ampeg en voor gitaar Vox.'

Jelte ziet duidelijk verschil tussen gitaar spelen in de studio en op het podium:
'Ergens in 2020 dacht ik: laat ik me gewoon helemaal voorbereiden alsof we wel gaan spelen en laat ik een superversie van mezelf worden. Maar waar doe je het voor. Er komen nu wat shows aan, maar ook dat duurt nog even. Ik heb van de week mijn live-rig opgesteld. Het omhangen van de gitaar was echt een kippenvelmoment. Er ging een rilling door me heen. Ik speel wel gitaar in de studio, maar dat is meestal zittend, meestal dienstbaar en het zijn gitaarpartijen die ik gebruik om te bereiken wat ik wil. Ik geniet er wel van, maar ik ben op dat moment niet echt gitarist. Als je door iemand anders wordt gevraagd om een gitaarpartij te spelen, dan speel je iets waar je achter staat en je wilt je bewijzen. Maar op mijn eigen platen hoef ik dat niet. Op het podium ben ik wel een gitarist, meer een patser, haha!'

Wil je het hele interview lezen? Via deze link kan je de Musicmaker met het Jett Rebel makkelijk en zonder verzendkosten bestellen.

En beluister hier het hele album:

zoeken
zoeken