Release van de week: Robben Ford - Pure

Vandaag verschenen - 27 augustus 2021

Muzieknieuws 27-08-2021 12:14

Robben Fords nieuwe album ‘Pure’ is het eerste instrumentale uitstapje van de bluesvirtuoos sinds 'Tiger Walk' uit 1997. Het is ook zijn eerste nieuwe solomateriaal sinds de release van 'Purple House' uit 2018. 'Pure' wordt door Ford omschreven als "de meest complete weergave van mijn persoonlijke muzikale visie".

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Ford riep voor 'Pure' de diensten in van een reeks muzikale zwaargewichten waaronder Nate Smith, Toss Panos en Shannon Forest. Toch hield hij de touwtjes strak in handen zoals hij in het septembernummer van Gitarist vertelt:
“Er zijn drie songs die we met de band hebben opgenomen: de langzame blues Blues For Lonnie Johnson, de track Go en If You Want Me To. Voor alle andere tracks zijn de bas en drums later ingedubd volgens mijn aanwijzingen: dit is de feel die ik zoek en dit is de timing. Dit is het eerste album dat ik zo gemaakt heb en ik ben erg blij met het resultaat.”

Voor de track Balafon gebruikte Ford meerdere gitaren...
"Op Balafon speel ik de melodie op een 335 uit 1964 die ik al heel lang heb, maar bijna nooit heb kunnen gebruiken. Voor de vamp gebruik ik een akoestische gitaar, een D-25, en mijn ’60 en ’52 Teles. Dus drie gitaren spelen die riff samen met de basgitaar."

De titeltrack is beslist geen typisch Robben Ford-nummer...
"Ik luister graag en veel naar Indiase muziek. De melodie van Pure klonk exotisch toen ik hem verzon en ik speelde die track op mijn ’64 SG over die 15-watt Little Walter versterker op 10. Voor de improvisatie heb ik een Paul Reed Smith McCarty-model met gemodificeerde pickups gebruikt. Het is één lange improvisatie - geen overdubs, geen edits.” 

zoeken
zoeken