D'Addario - de XS-serie voor akoestisch gitaar getest

Extreem dunne coating

Muzieknieuws 12-10-2021 10:10

D'Addario bracht dit voorjaar de XS snaren op de markt, speciaal voor akoestische gitaar. Steven Faber testte de snaren. Onderaan het artikel hebben we een aantal video's geplaatst die D'Addario ons verstrekte ter uitleg en illustratie.

tekst Steven Faber

Met de introductie van de XS snaren heb je bij D’Addario de keus uit drie soorten gecoate snaren: de EXP, XT en XS. Is bij de EXP snaren de windingdraad gecoat, bij XT en XS wordt de coating na het winden aangebracht. Maar deze coating is inmiddels zo dun, dat het effect op klank en speelgevoel miniem zijn. Daarbij wordt bij deze snaren het sterke NY-staal met hoog koolstofgehalte gebruikt voor de kerndraden, waarmee de snaren een verhoogde weerstand tegen breken hebben.

XS
Het verschil tussen de XT en XS snaren is de coating. Waar XT snaren een vochtwerende coating hebben op alle snaren (gewonden en niet-gewonden), hebben de XS snaren op de gewonden snaren een meer traditionele coating die echter zo dun is als een tiende van een menselijke haar. De niet gewonden e- en b-snaar hebben dezelfde coating als de XT-serie.

Het gevolg: beide hebben een klank die heel dicht in de buurt komt van niet-gecoate snaren, waarbij de nieuwe XS snaren iets van het soepele gevoel van gecoate snaren behouden.

Getest
De .012-set die we ter test kregen, klonk op onze dreadnought krachtig en met een heldere rinkel die je niet het idee geeft dat je naar gecoate snaren luistert. Gelijk vanaf het begin was de stemming heel stabiel. Het soepele gevoel van de coating is te merken doordat het piepen van je vingers over de snaren wat zachter is, wat goed van pas kan komen bij het maken van opnamen.

Conclusie
D’Addario komt zijn beloftes na: de XS snaren klinken goed, spelen fijn en zijn stabiel.

D’ADDARIO XS SNAREN
Oordeel 4,5
Gitarist zegt: Fijne snaar waarvan je lang zult genieten 
INFO: D’Addario XS snaren
RICHTPRIJS: € 19,-
TYPE: gecoate snaren
WEBSITE: www.daddario.com

PDF van de test downloaden? Klik hier. 

zoeken
zoeken