Release van de week: Joe Bonamassa – Time Clocks

Vandaag verschenen – 29 oktober 2021

Muzieknieuws 29-10-2021 12:58

Op zijn nieuwe album ‘Time Clocks’ neemt Joe Bonamassa ons mee terug naar zijn vroege roots. Hij wilde een album maken zonder franje, maar toch is ‘Time Clocks’ volgens Bonamassa waarschijnlijk zijn meest ambitieuze project tot nu toe...

foto: Terry Marland

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Werd het vorige album, ‘Royal Tea’, nog opgenomen in de luxe omgeving van Abbey Roads Studio One, voor ‘Time Clocks’ bracht Bonamassa in februari van dit jaar negen dagen door in de Germano Studios, New York City.
“We zaten nog vol in de pandemie”, zegt Bonamassa in het novembernummer van Gitarist, “dus we wilden zo min mogelijk mensen om ons heen. Ik pakte een ’59 Les Paul Standard, een ’54 Strat, een oude Tele, een Esquire en een zeldzame 00-18 sunburst Martin uit 1937. Alles paste in de taxi die ons naar de studio bracht.”

De kamerbrede sound van het album is te danken aan Bonamassa’s oude vriend en producer Kevin Shirley. Opmerkelijk genoeg zat Shirley achter de mengtafel van zijn studio in Sydney, Australië terwijl Bonamassa en band in New York aan het opnemen waren. De productie ging in real time, via Zoom.
Bonamassa: “Op de eerste dag was dat een beetje vreemd - we zagen Kevin op het scherm met de muziek meebewegen, maar wel steeds een seconde te laat - maar daar waren we al snel aan gewend.”

Het volgens Bonamassa ambitieuze karakter van dit album komt zeker tot uiting in het epische, zeven minuten durende nummer Notches, compleet met tabla’s, didgeridoo en ‘sitar’ (in werkelijkheid een twaalfsnarige Rickenbacker 350 met veel effecten).
De langzame titeltrack en The Loyal Kind zijn beide overgebleven van de schrijfsessies voor ‘Royal Tea’. We horen iets van The Bluesbreakers’ All Your Love in het stuwende Question And Answers (met een solo vol smaakvolle geknepen flageoletten) en iets van Led Zeppelins Kashmir in Curtain Call, met zijn Arabisch klinkende strijkers en exotische akkoordenschema.

Voor volgend jaar staat een Europese tour gepland die Joe Bonamassa ook naar de Benelux brengt. Op 24 april 2022 is hij te horen in Antwerpen, op 30 april in Amsterdam.

‘Time Clocks’ is verschenen bij Mascot als deluxe cd en op goudkleurig en zwart vinyl als dubbel-lp.  

zoeken
zoeken