Steve Vai kondigt nieuw studioalbum aan

28 januari verschijnt Inviolate - interview in februari-editie van Gitarist

Muzieknieuws 02-12-2021 16:30

In de februari-editie vind je een groot interview met Steve Vai. We hebben hem al uitgebreid gesproken over het nieuwe album Inviolate, dat hij vandaag officieel aankondigt. Vandaag verschijnt het nummer Little Pretty. Luister de track hier op Gitarist.nl.

De albumopener van Violate, Teeth of the Hydra, nam Vai op met een unieke custom gitaar, die hij de Hydra noemde. Hij bouwde de gitaar met de ontwerpers van Ibanez, gebaseerd op een "steampunk thema" idee van Vai.

De Hydra omvat 7- en 12-snarige gitaren; een viersnarige bas; harpsnaren; half-fretloze halzen; single-coil, humbucking, piezo en sustainer pickups; zwevende en hardtail tremolo bruggen; phase splitters; en nog veel meer.

“It's an incredibly-built machine,” zegt Vai. “I told the guys at Hoshino, ‘Anything that you think is conventional, don't do that.’" 

Vandaag presenteren Vai en zijn label Mascot het nummer Little Pretty. 

Deze track is bijna volledig gespeeld op een Gretsch hollow body gitaar, wat voor Vai een ongebruikelijk model is.

In de loop van 2021 werden verschillende van deze composities publiekelijk gedeeld. Vai componeerde en nam het nummer Knappsack op na zijn schouderoperatie, op een moment dat zijn rechterarm in een mitella zat (of, zoals zijn chirurg, Dr. Knapp, het noemde, een "knappsack"), en was daardoor in staat om alleen zijn linkerhand te gebruiken bij het spelen van het stuk.

Hij heeft een video uitgebracht van zijn uitvoering van Knappsack met één hand.

Net als "Knappsack", bracht Vai eerder in 2021 "Candle Power" en een bijbehorende video uit. Maar hij voegde iets extra's toe aan de versie die verschijnt op Inviolate, met een nieuw opgenomen drumtrack van mede-Zappa alumnus Terry Bozzio (verder hebben bassisten Bryan Beller, Philip Bynoe en Henrik Linder, toetsenist David Rosenthal en drummer Vinnie Colaiuta hun steentje bijgedragen aan de plaat).

Inviolate komt uit op 28 januari 2022 als digitale release en cd. Vinyl volgt op 18 maart. Pre-Order hier.

zoeken
zoeken