Release van de week: Keb' Mo' - Good To Be...

Vandaag verschenen: 21 januari 2022

Muzieknieuws 21-01-2022 16:05

Je kunt het je bijna niet voorstellen als je 'Good To Be...' hoort, maar Keb' Mo' is inmiddels alweer zeventig jaar oud. Hij klinkt nog altijd zo energiek en geïnspireerd als op 'The Door' of 'Just Like You'. 'Good To Be...' staat vol tijdloze blues en soul, met soms nadrukkelijke invloeden uit de jazz en de americana.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Vijfmalig Grammy-winnaar Keb' Mo' - of, zo u wilt, Kevin Moore - wordt vaak gezien als een van de mannen die de akoestische blues klaargemaakt heeft voor de eenentwintigste eeuw. Toch zijn het lang niet alleen akoestische gitaren waarop de Amerikaan excelleert. Goed, er staan altijd nummers op zijn albums als het countrybluesachtige The Medicine Man, de eerste single van het album, maar zijn heerlijk warme stemgeluid nodigt altijd uit tot een flinke dosis soul. En gelukkig heeft hij een slaggitaarstijl die daar uitstekend bij past zodra hij een elektrische gitaar ter hand neemt. Luister maar eens naar het uiterst soulvolle So Easy of Like Love.

Als singer-songwriter die sterk door blues en soul beïnvloed is, maar ook de folk- en countrykant van americana niet schuwt, roepen sommige nummers in Moore's oeuvre herinneringen aan Bill Withers op. Diens Lean On Me heeft een plek op 'Good To Be...' gekregen. De uitvoering past perfect bij de rest van het album, wat boekdelen spreekt over de kwaliteiten die Moore als componist heeft.

Maar Keb' Mo' is meer dan een goede componist met een prachtige stem. Hij heeft een oor voor goede arrangementen. Het magistrale All Dressed Up klinkt als een slowblues in een rokerig jazzcafé, inclusief bijna BB King-achtige gitaarfills tussen zijn zang door en een prachtig subtiele gitaarsolo, terwijl Marvelous In Blue juist opvalt door zijn statige, bijna barokke poparrangement. Goede grooves zijn in groten getale aanwezig op het album, maar Moore vergeet ook zijn akoestische achtergrond niet, getuige nummers als het ingetogen Louder en de americana van opener Good To Be (Home Again).

'Good To Be...' is een prachtig, verzorgd album dat vertrouwd aanvoelt, maar desondanks veel verschillende kanten van Keb' Mo' laat horen. Als de omstandigheden het toelaten, speelt hij in mei vier keer in de Benelux (14-5: De Casino, Sint Niklaas, 15-5: LantarenVenster, Rotterdam, 16-5: Musis, Arnhem, 17-5: Oosterpoort, Groningen). Beluister hier het hele album:

zoeken
zoeken