Release van de week: Johnny Marr - Fever Dreams Pts 1-4

Vandaag verschenen - 25 februari 2022

Muzieknieuws 25-02-2022 12:20

Beroemd geworden met jarentachtig indie-grootheden The Smiths heeft Johnny Marr de laatste drie decennia bepaald niet stilgezeten. Hij heeft zijn karakteristiek gitaarstijl aan heel wat diverse projecten geleend, waaronder ook dat van hemzelf als soloartiest. Vandaag verschijnt zijn eerste soloplaat sinds ‘Call The Comet’ uit 2018, getiteld ‘Fever Dreams Pts 1-4’: “Ik denk dat het de meest ambitieuze soloplaat is die ik heb gemaakt."

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Johnny Marr begon zijn carrière bij The Smiths. Na het verscheiden van deze succesvolle Britse indieband in 1987 stond hij aan de basis van acts als The The, Electronic, Modest Mouse en The Cribs. Ook werkte hij samen met The Pretenders, Talking Heads, The Avalanches en filmcomponist Hans Zimmer, met wie hij onlangs de soundtrack opnam voor de aankomende James Bond-film No Time To Die, inclusief het titelnummer dat hij samen met Billie Eilish maakte.

In het nieuwe millennium kreeg Marr ook een solocarrière, met vier albums tot nog toe (inclusief de plaat met The Healers). En dan is er nu ‘Fever Dreams Pts 1-4’. Acht van de tracks waren al eerder op twee 'teaser'-ep's te horen voordat ze vandaag werden uitgebracht als een volledig album met zestien nummers. 

      

Het nieuwe album werd gemaakt tijdens de lange, onzekere lockdownperiode in het Verenigd Koninkrijk, waarin Marr haast noodzakelijkerwijs zijn focus naar zijn innerlijke leven verlegde: "Het is een geïnspireerde plaat, en ik kon niet wachten om elke dag op te nemen," zegt hij. "Maar ik moest naar binnen gaan."

Het album weerspiegelt zijn veelzijdige verleden, maar is ook opvallend vernieuwend. "Er is een reeks invloeden en een heel breed geluid dat ik heb ontwikkeld - echt sinds ik uit The Smiths ben gestapt", zegt hij. "En dat hoor ik terug op deze plaat. Er zitten zoveel muzikale lijnen in. Ik denk dat het de meest ambitieuze soloplaat is die ik heb gemaakt." 

Sinds zijn Smiths-dagen wordt Marr met zijn ‘jingle-sound’ geïdentificeerd, voortgebracht door zijn Rickenbacker 330 (al gebruikte hij op Smiths-platen ook vaak een Tele). In zijn lange carrière bespeelde hij nog vele ander gitaren, waaronder Gibson ES-335’s. SG’s en Les Pauls. In 2012 kreeg hij een signature Jaguar bij Fender. 

‘Fever Dreams Pts 1-4’ verschijnt bij BMG/Warner op vinyl als dubbel-lp en op cd. 

zoeken
zoeken