Release van de week: Peter Tiehuis - Heart In Mind

Vandaag verschenen - 11 maart 2022

Muzieknieuws 11-03-2022 15:03

Een groot deel van zijn muzikale carrière had Peter Tiehuis geen tijd om stukken te schrijven. De agenda was altijd gevuld met studio-opnamen, repetities en optredens, het Metropole Orkest voorop, waarvan hij sinds 1996 de vaste gitarist is. Maar nu is dan toch eindelijk het langverwachte soloalbum ‘Heart In Mind’ verschenen.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Op ‘Heart In Mind’ (Zennez Records) is blues het vertrekpunt voor aangename jazzfusion en groove. Tiehuis presenteert bovendien fraaie staaltjes eigen werk. Van de elf stukken op het album zijn er zes van hem. Een opmerkelijk aantal, want Tiehuis had niet alleen tijdgebrek, maar maakte het zichzelf ook moeilijk. Tiehuis: “Ik heb qua componeren lang last gehad van een ‘innerlijke criticus’, maar ik weet nu hoe ik ‘m moet tackelen.” 

Tiehuis zegt dat hij zich er bewust van is geworden dat hij een ‘stem’ heeft als instrumentalist “maar wat dat iets nou precies was, wilde ik in mezelf onderzoeken. Opeens waren daar wat nieuwe ideetjes en daar ben ik demo’s van gaan maken in mijn thuisstudio.”

“Voor mijn gevoel ben ik nog veel aan het onderzoeken en gedurende het schrijfproces mijzelf steeds weer opnieuw aan het uitvinden. Uiteindelijk schrijf ik alles uit en stuur een demo naar de bandleden. Die hebben dan elk weer hun eigen inbreng.” 

In zijn band T-5 speelt improvisatie een belangrijke rol. “In die zin volgen we de jazztraditie. Je balanceert tussen wat je kent en wat nieuw is. Bij improvisatie weet je nooit wat er gaat komen. Maar kom je los en voel je je vrij, dan kunnen er fantastische dingen ontstaan.”

‘Heart In Mind’ is opgenomen in Wisseloord met bandleden Karel Boehlee (piano en keys), Theo de Jong (bas), Jasper van Hulten (drums) en Martin Verdonk (percussie). "Bloedbroeders" noemt Peter hen. “We kennen elkaar al heel lang, samen spelen gaat gewoon altijd lekker, we verstaan elkaars idioom.”

Zoals gezegd, zes van de elf stukken op het album zijn van Tiehuis’ hand, waaronder het titelstuk ‘Heart In Mind’. “Dat gaat over verbinding. Die titel heb ik lang geleden bedacht maar lijkt meer dan ooit van toepassing als je nu ziet wat er aan de hand is in de wereld…”

Pianist Karel Boehlee leverde drie bijdragen en het stuk To T Or Not To T is van collega-gitarist Martijn Iterson. Peter voelt zich schatplichtig aan het rijke oeuvre van Walter Becker en Donald Fagen en voegde om die reden de Steely Dan-klassieker Everything Must Go aan het album toe. “Ik ben een enorme Steely Dan-fan. Ik hoorde meteen dat het heel geschikt zou zijn als gitaarstuk. Dat was 2003, en ik speel het nog steeds.” 

Een van de gitaren die Peter Tiehuis bespeelt is een signaturemodel, voor hem gebouwd door Dick Dijkman. In onderstaande video bespeelt hij de gitaar met het Metropole Orkest in een compositie van Martijn Iterson:   

De lijst van muzikanten met wie Peter Tiehuis in zijn lange carrière heeft samengewerkt leest als een who’s who in popmuziek en jazz. Maar hij is  vooral  bekend van het Metropole Orkest, waarvan hij nu al meer dan een kwarteeuw  de vaste gitarist is.

 

zoeken
zoeken