IM Rick Turner

De man achter Alembic

Muzieknieuws 19-04-2022 13:14

Rick Turner was niet alleen een van de mensen achter Alembic, maar hij bouwde instrumenten onder eigen naam en hij was een pionier als het gaat om moderne materialen. Op zondag 17 april overleed hij door hartfalen en een hersenbloeding.

In De Bassist 60, april - juni 2022, bespreken we de 25 meest invloedrijke bassen. Natuurlijk komt het merk Alembic voorbij. Ze maakten de eerste echte edelbas of boetiekbas en ze waren vooruitstrevend in actieve elektronica en in bassen met meer dan vier snaren. Een van de mensen achter het merk was Rick Turner.

Rick Turner werd op 30 juli 1943 geboren en zijn ouders gaven hem de prachtige namen Warwick Lancelot Armstrong Turner III. Op zijn zestiende tourde hij al met het Canadese folkduo Ian & Sylvia en hij startte in 1968 de psychedelische band Autosalvage. Nadat Turner betrokken was bij de Wall Of Sound - de enorme PA van the Grateful Dead, richtte hij in '69 samen met enkele vrienden Alembic op. Eerst werden de EB-bas van Phil Lesh, de Guild-bas van Jack Casady en de 12-snarige gitaar van David Crosby voorzien van atieve elektronica en later volgden er eigen modellen voor bovenstaande namen, maar ook voor bassisten als Stanley Clarke en John Entwistle. 

Ondertussen patenreerde hij - samen met Geoff Gould - de koolstofvezel hals. En Gould ken je natuurlijk van Modulus.

In 1978 verliet Turner Alembic, mede omdat hij andere ideeën had hoe de instrumenten moesten klinken. Een jaar later begon hij Rick Turner Guitars. Zijn Model 1-model werd gemaakt voor Lindsey Buckingham van Fleetwood Mac, die nog steeds op deze gitaar speelt. In 1988 kwam hij in dienst van Gibson, waar hij tot 1992 bleef als president van Gibson Labs West Coast R&D Division. Hij ontwikkelde daar onder meer de Electroline baslijn, die nooit als Gibson zou uitkomen, maar later wel onder zijn eigen naam. Na Gibson begon hij een gitaarwerkplaats in Los Angeles, waar hij onder de naam  Highlander Musical Audio piëzo-elementen ontwierp voor onder meer Jackson Browne en David Crosby. Ondertussen bleef hij onder eigen naam instrumenten bouwen voor namen als Lindsey Buckingham, Ry Cooder, David Lindley, David Crosby en Andy Summers. Samen met Seymour Duncan begon hij D-TAR.

Turner overleed op zondag 17 april. Hij werd 78.

zoeken
zoeken