Release van de week: John Scofield - John Scofield

Vandaag verschenen: 6 mei 2022

Muzieknieuws 06-05-2022 08:14

Hij moest er 70 voor worden om een eerste soloalbum te maken. En 'solo' wil hier zeggen 'zonder andere instrumenten dan gitaar'. De coronaperiode hielp een handje, want na 50 jaar de wereld rondzwerven kreeg hij thuis de kans dit boeiende album samen te stellen.

Precies vandaag, op de dag dat dit album uitkomt gaan we John Scofield interviewen voor de volgende editie Gitarist. Ongetwijfeld zal hij ons daar uit de doeken doen hoe hij dit album opgenomen heeft.

Als we de persberichten volgen heeft hij alles eçht solo ingespeeld, dus daar waar je twee gitaren hoort, speelt hij met een looper. 

Dat is al te zien bij het soloconcert dat hij twee maanden geleden speelde in Duitsland. 


 

Scofield graaft op dit album diep in het verleden, helemaal terug naar zijn wortels en de helden van zijn jeugd. Het resultaat is een evenwichtig en gedegen beeld van de muzikant, waarin de muziek die hem gevormd heeft en die hij vervolgens zelf is blijven beïnvloeden en smeden, samenkomt. Aanvankelijk was dat rock 'n roll. In die geest tovert hij Buddy Holly's "Not Fade Away" moeiteloos uit een hoed, en geeft een scherpe en relaxte vertolking van de hit die Holly schreef zes jaar nadat Scofield was geboren. John gaat nog verder terug in de tijd met Hank Williams' "You Win Again", uitgebracht toen Scofield net een jaar oud was, in 1952.

Jazz
Maar jazz blijft natuurlijk de boventoon voeren doorheen zijn carrière. Zijn commentaar op elk nummer staat in de begeleidende notities bij deze uitgave, waar hij zijn voorliefde onthult voor Kenny Dorham's versie van "It Could Happen to You". Hij haalt ook herinneringen op aan zijn eerste opname met Gerry Mulligan en Chet Baker op "There Will Never Be Another You". Een bijzonder minimalistische versie van het door Arthur Johnston en Sam Coslow geschreven "My Old Flame" volgt.

Drie projecten tegelijk
Mede door de coronaperiode veroorzaakt is Scofield momenteel met drie projecten tegelijk bezig. Scofield solo dus, maar ook Swallow Tales, het eerste album dat hij opname voor het ECM-label en in 2020 uitkwam. Dat album speelt hij in LantarenVenster Rotterdam, in het uitgestelde concert op 27 mei, met bassist Vicente Archer en drummer Bill Stewart. Op 24 juli staat hij dan in het Bimhuis in Amsterdam voor een gleoednieuw programma: Yankee Go Home, waarin hij terugkijkt op de muziek uit zijn jonge jaren, met pianist Jon Cowherd, basist Vicente Archer en drummer Josh Dion.

Luister naar onze Release van de Week, het album 'John Scofield'. 

zoeken
zoeken