Release van de week: Rik Meijer - Rik Meijer

Vandaag verschenen: 20 mei 2022

Muzieknieuws 20-05-2022 11:21

Door de jaren heen is de Friese gitarist Rik Meijer vooral als sessiemuzikant actief geweest. Op zijn titelloze solodebuut doet hij wat hij zelf leuk vindt. Met hulp van kopstukken uit de Nederlandse blues-, rock- en popwereld, zoals drummer Hans Eijkenaar en bassist Michel van Schie.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

We doen het nooit, maar maken een uitzondering voor Rik Meijer: een album Release van de Week maken die niet op Spotify staat en geen video als begeleiding heeft.
Label Coast to Coast heeft als uitgangspunt dat eerst de cd of de dubbel-lp maar eens gekocht moet worden; en gelijk hebben ze natuurlijk! Maar we konden via Musicmaker Radio wel drie nummers laten horen, die daar gisteren in première zijn gegaan (nu terug te lusiteren!), dus vooruit! 

Uit de recensie door Harry Pater in de komende Musicmaker: 'De twee meter lange, blonde, Friese blues-/rockgitarist Rik Meijer is al heel wat jaren bekend in ‘the scene’, vooral in het noorden van het land. In 1996 bracht hij samen met Erwin Java het geweldige album Tracks Of The Past uit, waarop werd samengewerkt met onder anderen Harry Muskee, Tineke Schoemaker, Herman Brood, Eelco Gelling en Alvin Lee. Iets dergelijks heeft hij nu gedaan op dit ruim zeventig minuten durende album waarop zestien tracks staan, begeleid door topmuzikanten als drummers Hans Eijkenaar en Fokke de Jong, Michel van Schie op bas, plus een groot aantal meer en minder bekende vocalisten, zoals Martin van de Starre, Cindy Oudshoorn en Dilana Smith. Drie songs zijn door Rik Meijer geschreven, waarvan twee met zangeres Minke Adema, de rest zijn ‘covers’. De zestien tracks laten een flinke hoeveelheid aan muziekstijlen horen en op zich bekende songs worden doorgaans anders gespeeld dan zoals je ze kent, met veel geweldige gitaarsolo’s.'

Rik Meijer in Gitarist 375, juni 2022, die net uit is: “Pure blues ben ik niet zo goed in; ik neig toch iets meer naar de rock. Thuis heb ik wat basistakes ingespeeld en nadat Hans Eijkenaar het had ingedrumd, moest het toch een beetje aangepast worden, want het werd redelijk stevig. Dat heeft die man in vier uur ingetimmerd. Allemaal one-takers.” Lees het volledige interview in Gitarist. 

Rik Meijers album ligt vanaf vandaag in de winkel en is te bestellen via Coast to Coast of rik-meijer.com. 

zoeken
zoeken