Release van de week: Vieux Farka Touré - Les Racines

Vandaag verschenen: 10 juni 2022

Muzieknieuws 10-06-2022 15:06

'Les Racines' is Frans voor "de wortels". Zo'n titel kies je als gevestigde muzikant alleen als je terug gaat naar je oorsprong. En inderdaad: op zijn vijfde soloalbum duikt de Malinese zanger en gitarist Vieux Farka Touré vol in de woestijnblues die hij zijn vader Ali al vanaf zijn jongste jaren hoorde maken.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Vieux Farka Touré is inmiddels veel meer dan alleen de zoon van Ali Farka Touré. Hoewel de West-Afrikaanse woestijnblues en Malinese folk nooit ver weg zijn voor Vieux, probeert hij vaak een brug te slaan tussen traditionele Afrikaanse muziek en eigentijdse westerse muziek. Op 'The Secret' (2011) deed hij dat bijvoorbeeld met gastbijdragen van onder meer John Scofield en Derek Trucks.

'Les Racines' heeft hij echter opgenomen in de woestijnbluesvariant van het klassieke powertrio: een zanger/gitarist, een bassist en een percussionist op kalebas. Hiermee ging hij zijn eigen studio in de Malinese hoofdstad Bamako in, die hij overigens naar zijn vader vernoemd heeft, en nam hij de nummers live op. De energie die dat teweeg bracht is duidelijk te horen in het samenspel.

Altijd indrukwekkend aan Vieux Farka Touré's spel is hoe hij moeiteloos slaggitaar en leadgitaar tegelijk speelt. "Je hebt maar twee vingers nodig om die noten tegelijk te spelen", relativeert hij het zelf in een binnenkort te verschijnen interview in Gitarist 376 (juli 2022). "Het is heel eenvoudig voor me om mijn eigen bas, gitaar en solo's tegelijk te spelen. Dat heb ik van mijn vader geleerd."

Het is niet de enige invloed die de in 2006 overleden Ali Farka Touré op 'Les Racines' heeft gehad. Zijn oude gitaar, een Seiwa Powersonic, is op delen van het album te horen. Toch is het Vieux' eigen Godin Multiac die het geluid van het album grotendeels bepaalt. En zijn Roland JC-120. De Jazz Chorus met een heel klein beetje distortion is volgens Vieux bepalend voor het Malinese bluesgeluid.

'Les Racines' is vandaag op cd, op lp en op de streamingplatforms verschenen. Wil je meteen beginnen met luisteren? Dan vind je hieronder de playlist die je daarvoor nodig hebt!

zoeken
zoeken