Paul McCartney's Glastonbury 'duet' met John Lennon werd mogelijk gemaakt door Peter Jackson en machine learning

"We leerden de computer hoe John klinkt en hoe Paul klinkt"

Muzieknieuws 30-06-2022 11:43

Paul McCartney's 'virtuele duet' met voormalig Beatles-bandgenoot John Lennon was ongetwijfeld een van de hoogtepunten van zijn prachtige Glastonbury headline set op zaterdagavond, maar het zou niet mogelijk zijn geweest zonder de hulp van Get Back-regisseur Peter Jackson.

Tekst: Ben Rogerson

Hobbit-roerganger Peter Jackson moest voor de Disney+ docuserie een nieuw systeem ontwikkelen, waarmee hij monosporen kon 'scheiden' zodat ze geïsoleerd en opnieuw gemixt konden worden, en het was dezelfde techniek die de twee Beatles weer samenbracht om I've Got A Feeling uit te voeren - uitgebracht op het album Let It Be uit 1970 en opgenomen tijdens het iconische optreden op het dak in 1969 - op Worthy Farm.

"Voor mij is de geluidsrestauratie het meest opwindende," vertelde Jackson aan toen hij de productie van Get Back in 2021 besprak. "We hebben een aantal enorme doorbraken gemaakt op audiogebied. We hebben een machine learning systeem ontwikkeld dat we hebben geleerd hoe een gitaar klinkt, hoe een bas klinkt, hoe een stem klinkt. In feite leerden we de computer hoe John en Paul klinken. Dus we kunnen deze monotracks nemen en alle instrumenten opsplitsen - we kunnen alleen de zang en de gitaren horen. Je ziet Ringo op de achtergrond op de drums slaan, maar je hoort de drums helemaal niet. Dat laat ons toe om het echt proper te remixen."

Lennon was niet McCartney's enige gast tijdens zijn Glastonbury set - Dave Grohl en Bruce Springsteen verschenen ook - maar zijn verschijning was zeker het meest emotionele moment van de avond. Wie zei dat muziek gemaakt met technologie geen ziel heeft?

zoeken
zoeken