Release van de week: Jack White - Entering Heaven Alive

Vandaag verschenen - 22 juli 2022

Muzieknieuws 22-07-2022 12:42

Jack White had het al aangekondigd: na het in april verschenen ‘Fear Of The Dawn’, een album vol stoer gitaarwerk, zou er in de zomer nog een tweede plaat van zijn hand komen met veel rustigere, akoestische muziek. Dit album, ‘Entering Heaven Alive’, is vandaag verschenen.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

“Geloof het of niet, ik heb nog nooit een album gepland. Meestal ben ik al halverwege als ik in de gaten krijg dat zich een nieuw album aandient”, vertelde jack White ons in het julinummer van Gitarist.

De garagerocker had door de lange lockdownperiode zoveel songs geschreven dat zich zelfs twee nieuwe albums aandienden, elk met een geheel eigen karakter. White: “Dit was de eerste keer dat mijn songs zo verschillend waren - de een heel hard en de ander juist heel zacht en melancholiek - dat ze op geen enkele manier bij elkaar pasten. Op mijn computer had ik ze verdeeld in twee playlists, dus die verdeling was eigenlijk al gemaakt.”

De harde plaat, ‘Fear Of The Dawn’, verscheen in april en nu is de beurt aan album nummer twee, het zachtere, akoestische ‘Entering Heaven Alive’. 

Het verschil in karakter wordt duidelijk geïllustreerd, tot in de titel, door het laatste nummer op White’s nieuwe album: Taking Me Back (Gently) is gewoon een heel andere uitvoering van Taking Me Back van ‘Fear Of The Dawn’. Deze nieuwe zachtere versie is opgenomen met viool en met brushes gespeelde drums in plaats van gitaren met bakken distortion.

Jack White laat op het album verschillende kanten van zijn gitaartalent zien. Zo is er behendig nylonsnarige fingerstylespel op Madman From Manhattan en horen we gitaarsolo’s met weirde effecten op If I Die Tomorrow. En zijn zachte akoestische gitaarwerk op de minimalistische ballad Love Is Selfish kan wedijveren met erkende meesters als Leo Kottke en John Fahey.

‘Entering Heaven Alive’ is verschenen bij Third Man Records.

zoeken
zoeken