Release van de week: Loudness - Sunburst ~ Gamushara

Vandaag verschenen - 29 juli 2022

Muzieknieuws 29-07-2022 12:07

Eind december al in Japan verschenen, maar nu eindelijk ook in Europa verkrijgbaar: het nieuwe album van Loudness. En dat is maar goed ook, want 'Sunburst ~ Gamushara' is het beste Loudness-album in lange tijd.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Toen Loudness in 1981 begon, was er eigenlijk nog niet zoveel hardrock en heavy metal in Japan. Europese en Amerikaanse rockbands deden het goed in Japan - de vele liveplaten die er in die tijd opgenomen werd onderstrepen dat - maar het publiek hunkerde blijkbaar ook naar een eigen band. Loudness werd in korte tijd enorm populair in eigen land. Met de release van hun vijfde album 'Thunder In The East' (1985) en de successingle Crazy Nights ontdekte het westen de band ook. Vooral gitarist Akira Takasaki stal de show met zijn creatieve gitaarspel, wat Loudness veel vergelijkingen met Van Halen opleverde.

Bij gebrek aan een succesvolle vervolgsingle doofde het succes in Europa en Amerika vrij snel, maar Loudness is altijd albums blijven maken en de laatste vijftien jaar tourt de band weer regelmatig door Europa. Fans moesten de meeste albums uit Japan importeren, maar earMUSIC heeft inmiddels ontdekt dat er een trouwe markt voor Loudness is in Europa. Na 'Rise To Glory' (2018) brengt het label nu ook 'Sunburst ~ Gamushara' ("gamushara" is Japans voor waaghals of roekeloos) naar het Europese publiek.

'Sunburst ~ Gamushara' is een dubbelalbum. Omdat er niet veel meer dan 85 minuten muziek op de cd's staat, lijkt het er even op dat het kwartet dezelfde kant als Iron Maiden en Metallica op gaat en dubbelalbums uitbrengt die dat niet hadden hoeven zijn. Loudness geeft er echter reden voor door de muziek in vier duidelijke hoofdstukken op te delen. Het meest duidelijk is dat te horen aan de eerste vier nummers van de tweede cd. Deze zijn duidelijk beïnvloed door de rockbands waar de heren in de jaren zeventig mee opgroeiden. Compositorisch niet per se de sterkste nummers van het album - hoewel de monumentale openingsriff van Emerald No Umi meesterlijk is - maar ze voelen alsof ze jammend tot stand gekomen zijn. Het spelplezier spat aan alle kanten van de opnamen af.

Maar wat 'Sunburst ~ Gamushara' misschien nog wel het beste maakt is dat het het eerste Loudness-album in tijden is dat niet heel hard probeert om iets te zijn. Takasaki probeerde vaak met zijn tijd mee te gaan via zware, maar melodisch weinig afwisselende Pantera-achtige riffs, terwijl 'Rise To Glory' weer te nadrukkelijk een handreiking was naar het old school-publiek. 'Sunburst ~ Gamushara' straalt uit alsof de band de nummers gewoon heeft laten zijn wat ze willen zijn, waardoor het de beste mix van klassieke en moderne Loudness tot dusver is geworden. Stevige stampers als Kaso Genjitsu en het duistere, galopperende The Nakigara gaan hand in hand met meezinghardrockers als OEOEO en Hunger For More. Het licht proggy Stand Or Fall en de ballades All Will Be Fine With You en Wonderland zorgen voor de nodige variatie.


Akira Takasaki bij een Loudness-concert in Podium Victorie, Alkmaar

'Sunburst ~ Gamushara' is uit op dubbel-cd en via de digitale kanalen. Het hele album is hier te beluisteren:

zoeken
zoeken