Release van de week: Walter Trout - Ride

Vandaag verschenen - 19 augustus 2022

Muzieknieuws 19-08-2022 12:59

'Ride' is alweer het dertigste soloalbum van de inmiddels 71-jarige Walter Trout. Het is een gevarieerd album met sterke nummers en veel energiek gitaarspel geworden.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Eind 2013 lag Walter Trout nog op sterven vanwege levercirrose. Toen we in Gitarist 283 (oktober 2014) met hem spraken, had hij net een levertransplantatie achter de rug en zat hij midden in zijn revalidatie. Hij zei in die tijd zo zwak te zijn dat zijn geliefde Strat uit 1973 te zwaar was om op te pakken. De transplantatie sloeg echter aan en inmiddels is 'Ride' Trouts zesde studioalbum in acht jaar tijd. En wederom is het album energiek genoeg om Trouts leeftijd en recente gezondheidsproblemen te vergeten.

In veel opzichten is 'Ride' een typisch Walter Trout-album geworden, met bovengemiddeld sterke composities die altijd een bluesy sfeer hebben, maar niet al te star aan blues als genre vasthouden. De americana-invloeden zijn wel wat nadrukkelijker aanwezig dan gebruikelijk. Het titelnummer is bijvoorbeeld onmiskenbaar een bluesrocker, maar wel een die aan Revival van The Allman Brothers Band doet denken. Ook The Fertile Soil heeft een southernrocksfeer, terwijl de met strijkers opgesierde ballade Follow You Back Home zo uit een grote Nashville-studio zou kunnen komen.

Natuurlijk is Trout de pure blues nog niet afgeleerd. Waiting For The Dawn is een bijna traditionele slowblues met fantastisch leadgitaarwerk en een opvallend volle, warme sound voor een gitarist met een voorkeur voor Strats, terwijl het navolgende Better Days Ahead een wat rauwere interpretatie van het twaalfmatenschema is. Maar het is niet alleen Trout zelf die overtuigt op 'Ride'. De wisselwerking met zijn band - bassist Jamie Hunting, toetsenist Teddy 'Zig Zag' Andreadis en drummer Michael Leasure - is fantastisch. Vooral de seventies soulrocker I Worry Too Much klinkt alsof hij uit een spontane jam onstaan is.

Negen jaar geleden was het bijna niet te verwachten, maar Walter Trout is in 2022 nog altijd springlevend en 'Ride' is een van zijn betere studioalbums. 'Ride' is vandaag verschenen op cd, op zwart en gekleurd vinyl en op de bekende streamingplatforms. Later dit jaar komt de Amerikaanse zanger/gitarist naar België en Nederland voor een aantal optredens. Dit zijn de tourdata:

22 oktober - Depot, Leuven
23 oktober - De Casino, Sint-Niklaas
16 november - TivoliVredenburg, Utrecht
17 november - Neushoorn, Leeuwarden
18 november - Metropool, Enschede
20 november - Boerderij, Zoetermeer

Later vandaag speelt Trout op het gratis bluesfestival Swing in het Belgische Wespelaar. Je kunt 'Ride' hier alvast beluisteren:

 
zoeken
zoeken