Release van de week: Muse - Will Of The People

Vandaag verschenen - 26 augustus 2022

Muzieknieuws 26-08-2022 10:35

‘Will Of The People’ is een feest voor liefhebbers van zware kost - van de openingstrack die het album zijn naam geeft tot het ondubbelzinnige laatste nummer We Are F*cking F*cked. We horen de groep nieuwe manieren vinden om donder en bliksem in songs te vangen waarmee ze opnieuw de stadions zullen veroveren.

foto: Nick Fancher

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Matt Bellamy houdt van heavy riffs. Nu meer dan ooit. “Ik weet zeker dat we tegenwoordig meer metal klinken”, zegt hij in een interview in het oktobernummer van Gitarist (release 15 september). En op dit nieuwe album doet de zanger/gitarist van Muse er inderdaad nog een schepje bovenop.

De thrashmetalfeel en gedempte chromatische dissonanten kan Kill Or Be Killed kan tot de meest heavy songs van Muse gerekend worden. Matt: “Het is waar dat we elkaar vonden via bands als Nirvana, Rage Against The Machine en The Smashing Pumpkins, toch waren we alle drie fans van metal uit de jaren tachtig. Metal is altijd om ons heen geweest. Toen we opgroeiden, luisterden we veel Iron Maiden." 

Een van de solo’s op You Make Me Feel Like It’s Halloween eindigt met een lick die doet denken aan Yngwie Malmsteen. "Yngwie is een van de gitaristen die ik begin jaren negentig erg bewonderde toen ik begon met gitaarspelen. Blijkbaar dacht ik toen nog dat ik een kans had! Die ongelooflijke, technische precisie heb ik misschien niet, maar een beetje van wat ik eerder deed, is wel blijven hangen."  

Na twintig jaar trouw op Manson gitaren gespeeld te hebben is Matt Bellamy tegenwoordig de belangrijkste aandeelhouder van Manson Guitars en de instrumenten zijn weer overal op het nieuwe album te horen. Dit is echter ook het eerste Muse-album waarop Matt de beroemde gitaar bespeelt die hij in 2020 kocht: de Telecaster uit 1983 die eerder in het bezit was van wijlen Jeff Buckley. De gitaar met een ongewoon glazige klank vanwege een klein defect aan de elektronica is op het titelnummer van het album te horen. 

‘Will Of The People’ is verschenen bij Warner Music.

zoeken
zoeken